Dostupni linkovi

Predstavljen Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je javnosti Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, koji je rezultat istraživanja aktivnosti negiranja, minimiziranja i relativiziranja zločina genocida od strane institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu.

Tom prilikom, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je da je borba protiv negiranja genocida važnija nego ikada prije.

„Došlo je vrijeme da Memorijalni centar preuzme vodeću ulogu na tom putu. Premda institucija postoji još od 2001. godine, Memorijalni centar je nužno bio preokupiran sumornom odgovornošću za ukop ubijenih i identificiranih žrtava genocida. No, sada otvaramo i jedno važno novo poglavlje razvoja ove ustanove, nastojeći da se pozicioniramo kao predvodnici u radu na podizanju svijesti i obrazovanju o genocidu širom svijeta. Ovaj izvještaj je prvi korak na tom putu“, kazao je Suljagić.

Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica je urađen na bosanskom i engleskom jeziku, te obuhvata istraživanje konteksta rata u BiH, politike “etničkog čišćenja” i ratnih zločina u istočnoj Bosni koji su prethodili genocidu u Srebrenici, radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH.

Takođe, analizira aktivnosti zvaničnih institucija i pojedinaca u BiH i Srbiji na prikrivanju zločina genocida, detaljno istražuje nacionalističke narative koji se tiču negiranja genocida, broja žrtava i drugih poruka dominantnih u javnosti.

„Svako ko ovaj izvještaj odluči pročitati u dobroj vjeri, pronaći će tu kvalitetne podatke i informacije, utemeljene na činjenicama i istini. Uzimajući u obzir izuzetnu osjetljivost materije kojom se izvještaj bavi, ponosni smo na činjenicu da niti jedan red ove publikacije nije usmjeren protiv srpskog naroda kao cjeline, već uvijek i isključivo protiv pojedinaca i institucija sistema koji stoje iza genocida i njegovog negiranja“, istakao je Suljagić.

Ovaj Izvještaj je prvi ovakve vrste, a Memorijalni centar već radi na razvoju projekta koji će omogućiti da monitoring negiranja genocida i izvještavanje javnosti o tome postane stalna i redovna aktivnost institucije. Izvještaj će biti dostavljen domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno partnerima u akademskoj zajednici, navodi se u saopštenju Memorijalnog centra Srebrenica.

U Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, polovinom jula 1995. godine srpske snage počinile su genocid. Ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka, dok je taj deo BiH etnički očišćen.

Međunarodni i sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada su izrekli kazne zatvora duže od 700 godina, pri čemu je 47 osoba osuđeno jer su bili nalogodavci i neposredni izvršitelji počinjenih zločina. Izrečene su i četiri kazne doživotnog zatvora uključujući one izrečene bivšem političkom i vojnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

XS
SM
MD
LG