Dostupni linkovi

Ambasador Rusije u Srbiji: Rešenje za Kosovo utvrditi novom rezolucijom UN


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rešenje za Kosovo treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila Rezoluciju 1244.

"Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema", rekao je Bocan-Harčenko za beogradski list Politika.

On je naveo da "aktuelnost ideje 'podele Kosova', kao i bilo koje druge ideje, mogu da procene samo Beograd i Priština".

Prema njegovim rečima, održiv rasplet kosovskog pitanja ostvariv je samo kao rezultat uzimanja u obzir izbalansiranih uzajamnih interesa, kompromisa – "na osnovu međunarodnog prava, bez nametanja spoljnih šema ili vremenskih okvira".

"Glavni kriterijum za nas je da rešenje treba da bude prihvatljivo za Srbiju", naglasio je Bocan-Harčenko. Na pitanje o mogućnosti da se Rusija zvanično uključi u pregovore o Kosovu, on je rekao da je za njeno "pridruživanje potreban pre svega poziv Beograda".

Srbija računa na podršku Rusije u međunarodnim organizacijama za svoj stav o odbijanju priznanja kosovske nezavisnosti.

Dijalog Beograda i Prištine koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa prekinut je pre nešto više od godinu dana kada je Priština uvela takse na 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH). Srbija nastavak dijaloga uslovljava ukidanjem taksi i mera reciprociteta.

EU koja moderira ovaj dijalog ističe da je najvažnije u ovom trenutku da se akteri angažuju za stolom, “na smisleni način i da dođu do rešenja”.

Harčenko i zvaničnici Srbije položili cveće

Govoreći o 9. maju, Danu pobede, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, rekao je da Rusija visoko ceni to što se u Srbiji čuvaju tradicije antifašizma, što se Srbija odlučno se suprotstavlja reviziji istorije i pažljivo odnosi prema spomencima poginulim za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ministri Ivica Dačić i Nenad Popović su zajedno sa ambasadorom Rusije danas položili cveće na Spomen-ploču poginulim vojnicima Crvene armije u Beogradu, a povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Cveće su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

XS
SM
MD
LG