Dostupni linkovi

EU pozvala na solidarnost za izlazak iz krize


Nekoliko evropskih zvaničnika pozvalo je danas zemlje članice EU da pokažu solidarnost i omoguće usvajanje ambicioznog plana oporavka kako bi Unija izašla iz ozbiljne recesije izazvane pandemijom korona virusa.

"Takva solidarnost nije sama po sebi data i nije dužnost. Ona zahteva napore i kompromise svih nas", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video poruci.

Njena i druge video poruke zvaničnika prenela je Fondacija Robert Šuman u znak sećanja na apel upućen 9. maja 1950. godine, koji se smatra tekstom kojim su postavljeni temelji EU.

Ursula fon der Lajen trebalo bi do kraja maja da predstavi plan oporavka. Francuska se zalaže za trogodišnje izdvavanje od 1.000 do 1.500 milijardi evra za ekonomski oporavak i investicije u EU.

Međutim, Nemačka, Holandija, Austrija, Finska, Danska i Švedska odbijaju da udruže nadoknade u ime solidarnost sa zemljama koje su najviše pogođene korona virusom i recesijom.

"Solidarnost je u našem interesu", rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard dok je Mišel Barnije, koji je u ime EU zadužen za pregovore sa Velikom Britanijom, rekao da je Evropa u opasnosti i krhka.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da saradnja, solidarnost i sposobnost zajedničkog delovanja predstavlja središte evropskog uspeha.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli ocenio je da je politika korisna ako je hrabra, a ukoliko je hrabra onda može da menja stvari i čak da menja svet.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Robera Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

XS
SM
MD
LG