Dostupni linkovi

Poštanska marka sa motivima šetnje „Besmrtnog puka“ u Srbiji


Poštanska marka posvećena proslavi 75. godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu sa motivima šetnje potomaka antifašističkih boraca „Besmrtni puk" biće, prema saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, puštena u promet 9. maja.

„Zahvaljujući inicijativi predsednika (Srbije, prim. aut.) Aleksandra Vučića i predlogu ministra (za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prim. aut.) Zorana Đorđevića, Republika Srbija biće prva zemlja na svetu koja je izdala poštanske marke i koverte u čast Dana pobede i Besmrtnog puka, a svi oni koji budu imali njihov primerak biće vlasnici kolekcionarskog predmeta“, navodi se u saopštenju.

Šetnja „Besmrtni puk“ je prvi put organizovana u Rusiji 2007. godine, a u okviru nje marširaju potomci boraca antifašista noseći njihove fotografije. U Srbiji ova šetnja je organizovana prošle 2019. godine četvrti put u više gradova Srbije, između ostalih, u Nišu i Beogradu.

Iako je ova šetnja tradicionalno posvećena borcima protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, uoči prošlogodišnjeg marša „Besmrtnog puka" u Beogradu organizatori šetnje su pozvali učesnike da ponesu fotografije svojih rođaka „koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu, u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i onih koji su branili Jugoslaviju od NATO agresije 1999. godine".

Tokom ove šetnje u Beogradu puštane su ruske pesme i razvijane ruske zastave, a šetnju su predvodili članovi srpskog ogranka ruske motocikličke grupe „Noćni vukovi", bliski predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Marš „Besmrtnog puka" u Nišu 2019. predvodili su kozaci Balkanske kozačke vojske, motociklisti i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević zbog čega je ova šetnja takođe bila na meti kritika.

Tokom prošlogodišnje šetnje u Novom Sadu neki građani su, prema pisanju medija, nosili fotografije osoba koje ne poznaju.

Prema saopštenju Ministarstva za rad, od 2019. godine šetnja „Besmrtni puk“ smatra se „državnim događajem u Republici Srbiji koji će se obeležavati svake godine na isti dan 9. maja“. Ipak, ove godine, u skladu sa preporukama epidemiologa i najavama Ministarstva, šetnja neće biti održana.

XS
SM
MD
LG