Dostupni linkovi

Južnoafrička Republika: 19 hiljada zatvorenika na slobodi zbog pandemije


Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafoza.
Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafoza.

Najmanje 19 hiljada zatvorenika biće pušteno na uslovnu slobodu u Južnoafričkoj Republici, kako bi se pomoglo zaustavljanju širenja virusa korona u kazneno-popravnim institucijama, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafoza.

On je rekao da je puštanje zatvorenika odgovor na poziv koje su UN uputile svim zemljama da smanje broj zatvorenika u zatvorima kako bi se mogla poštovati pravila fizičkog distanciranja i samoizolacije.

"U kazneno-popravnim institucijama u Južnoafričkoj Republici, kao i u mnogim drugim zemljama, došlo je do širenja zaraze virusom korona među zatvorenicima i zaposlenima", naglasio je Ramafoza.

U zatvorima u Južnoafričkoj Republici, koja je poznata po visokoj stopi kriminala i nasilja nad ženama i decom, nalazi se oko 155.000 zatvorenika.

Prema zvaničnim podacima, u Južnoafričkoj Republici, koja ima 58 miliona stanovnika, do juče su potvrđena 8.232 slučaja zaraženosti virusom korona, uz 161 smrtni slučaj.

Ministar pravde i kazneno-popravnih službi Ronald Lamola izjavio je da Južnoafričkoj Republici sve više pod znakom pitanja mogućnost održavanjadistance u kazneno-popravnim centrima zbog prevelikog broja zatvorenika.

Virus korona proširio se u mnogim zatvorima širom sveta, što je dovelo do njihovog puštanja na slobodu.

Ramafoza je naglasio da se uslovna sloboda odnosi na zatvorenike čija sloboda ne predstavlja veliki rizik i koji su do sada odslužili minimalnu kaznu zatvora.

XS
SM
MD
LG