Dostupni linkovi

Španska policija uhapsila osumnjičenog za planiranje terorističkog napada


Španska policija patrolira tokom mera ograničengo kretanja zbog pandemije korona virusa u gradu Ronda, 20. aprila 2020. godine
Španska policija patrolira tokom mera ograničengo kretanja zbog pandemije korona virusa u gradu Ronda, 20. aprila 2020. godine

Španska policija uhapsila je danas Marokanca osumnjičenog za planiranje terorističkog napada.

Španska Civilna garda saopštila je da su hapšenju u Barseloni pomogli i američki Federalni biro za istragu (FBI) i Marokanska državna bezbednost.

BLOG o korona virusu

Civilna garda navodi da je osumnjičeni bio pod prismotrom četiri godine, ali da je njegov "proces radikalizacije" ubrzan tokom mera ograničenja, preduzetih u Španiji u borbi protiv širenja korona virusa.

Španija se od sredine marta nalazi u karantinu, a olakšavaje mera je počelo nedavno.

Istražitelji su sumnjali da je motivisan pozivima Islamske države sledbenicima da izvrše napade u zemljama u kojim žive.

Policija je saopštila i da je osumnjičeni na društvenim mrežama davao "javne izjave" o vernosti Islamskoj državi i mržnji prema zapadnim zemljama.

Istražitelji su se plašili da planira napad u Barseloni, koristeći nož ili vozilo, pošto je uočen da krši mere ograničenja i šeta gradom, verovatno tragajući za metom.

XS
SM
MD
LG