Dostupni linkovi

Staša Košarac ponudio ostavku u Vijeću ministara BiH


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponudio je svoju ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, nakon kritika koje su mu upućene zbog prisustva na zabavi u sarajevskom restoranu uprkos mjerama zabrane zbog pandemije.

Ovu informaciju Košarac je podijelio na svom Twitter nalogu, a potvrdila je i njegova glasnogovornica.

“Nakon veoma negativnih reakcija javnosti i mnogih građana, te kritika koje su mi upućene od strane predsjednika SNSD-a gospodina Dodika, ali i mojih brojnih stranačkih i parlamentarnih kolega, spreman sam da ponudim svoju ostavku i svoj mandat stavim na raspolaganje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH gospodinu Tegeltiji", napisao je Košarac na Twitteru uz dodatak da zbog "svog neodgovornog i nepromišljenog postupka sam spreman snositi sve sankcije koje mi izrekne stranka."

Košarac je zajedno sa još 15 osoba u ponedjeljak 5. maja, prisustvovao rođendanskoj zabavi doktora Jusufa Šabanovića, koji je u međuvremenu razriješen dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Policija je na licu mjesta zatekla 16 osoba, protiv kojih su poduzete zakonom predviđene sankcije. Kazne će biti donesene i za još tri osobe koje su prisustvovale zabavi, ali nisu bile na licu mjesta po dolasku policije.

Mjere zabrane u FBiH, pored zabrane rada ugostiteljskih objekata podrazumijevaju zabranu okupljanja više od pet osoba, obavezno nošenje maski i rukavica, te držanja fizičke distance od minimalno 1,5 metra.

Ministar i doktori slave rođendan u jeku pandemije: Jesmo li svi isti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, je izjavio za agenciju SRNA da je ministar Staša Košarac, prisustvom na privatnoj zabavi, 'napisao kraj svog političkog puta, te da u tom pogledu nema nikakve dileme'.

"Građanima Republike Srpske, cijele BiH i posebno svojim glasačima još jednom upućujem izvinjenje za moje neodgovorno ponašanje u veoma teškim danima za sve građane", navodi Košarac na Twitteru, uz pojašnjenje da se nalazi u samoizolaciji te da će narednih 14 dana raditi od kuće.

On je također naveo da će svoj posao nastavljati da obavlja u interesu građana BiH sve do konačne odluke pretpostavljenih.

XS
SM
MD
LG