Dostupni linkovi

Francuska uskoro počinje sa popuštanjem mjera


Žena sa gas maskom na ulicama Pariza, 24. april 2020.
Žena sa gas maskom na ulicama Pariza, 24. april 2020.

Francuska je spremna za početak ublažavanja mjera uvedenih za spriječavanje širenja korona virusa od narednog ponedjeljka, saopštio je premijer ove zemlje. Ipak pojedine regije, uključujući područje Pariza, zadržat će neke od mjera.

Zemlja je napravila dovoljno napretka u usporavanju širenja virusa i smanjenju opterećenja na bolnice, te se postepeno može vratiti u ‘normalno stanje’, rekao je premijer Eduoard Philippe, prenosi Reuters. Škole, kafići i većina trgovina u ovoj zemlji zatvoreni su već gotovo dva mjeseca.

Pratite MAPU širenja korona virusa


“Od ponedjeljka ćemo postepeno ukloniti zatvaranje koje je počelo 17. marta. Ali zemlja je presječena na dva dijela, sa virusom koji više kruži u nekim regijama”, dodao je francuski premijer. U regijama u kojima će biti zadržane mjere, parkovi, vrtovi kao i škole ostat će zatvoreni.

U drugim dijelovima Francuske, srednje škole, kafići i restorani otvorit će se početkom juna ukoliko stopa zaraze ostane niska, dodao je Philippe.

On je također rekao da, ukoliko dođe do ponovnog širenja virusa, vlada će ponovo uvesti mjere zatvaranja širom zemlje.

Tokom sljedeće sedmice oko milion učenika i 130.000 nastavnika vratit će se u osnovne škole, saopštio je ministar obrazovanja, prenosi Reuters.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner rekao je da uprkos popuštanju mjera od 11. maja, granice će i dalje ostati zatvorene, te da će ta odluka biti na snazi najmanje do 15. juna.

U Francuskoj je od posljedica COVID-19 preminulo 25.809 osoba. Prema posljednjim informacijama Univerziteta Johns Hopkins u ovoj zemlji korona virusom je zaraženo 174.224 osoba, dok je nešto više od 54.000 oporavljeno.

XS
SM
MD
LG