Dostupni linkovi

Svjetska antidoping agencija traži dodatna sredstva


Logotip Svjetske antidoping agencije (WADA) na konferenciji u Poljskoj, novembar 2019.
Logotip Svjetske antidoping agencije (WADA) na konferenciji u Poljskoj, novembar 2019.

Svjetska antidoping agencija (WADA) traži dodatna sredstva za testiranje sportista na doping, čak iako su takmičenja prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Testiranja na doping su gotovo zaustavljena zbog ograničenog kretanja u cilju sprječavanja širenja virusa, zbog čega antidoping zvaničnici pokušavaju da pronađu druge metode u hvatanju dopingovanih. Oni se tako okreću istragama i dugoročnim analizama podataka sportista, podsjeća AP.

"Budžetom od oko 36 miliona dolara (u 2019.), manjim od nekog malog fudbalskog kuba, to zvuči smiješno. Moramo učiniti sve da uvećamo budžet za borbu protiv dopinga i naravno da ubijedimo vlade da i one dodatno doprinesu istragama, nauci, našim naučnim projektima", rekao je predsjednik WADA Witold Banka.

Banka, koji je i ministar sporta i turizma Poljske, rekao je da namjerava pitati sportske sponzore Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za dodatno finansiranje nakon pandemije korona virusa.

"Uzimajući u obzir budžet WADA-e, imamo veoma stabilnu situaciju. Pandemija nije uticala na nas, situacija je veoma dobra, naš trenutni budžet. Ali, razmišljam o budućnosti, želim da WADA bude jača nego što je danas. Imamo sjajne stručnjake i siguran sam da uz veći budžet možemo da obavimo dobar posao u drugim oblastima i budemo jači", naveo je on.

WADA i druga antidoping tijela iskoristila su pandemiju da se koncentrišu na novu tehnologiju. WADA radi na upotrebi vještačke inteligencije kako bi analizirala performanse sportista i započela testiranje osušenih krvnih mrlja sportista.

XS
SM
MD
LG