Dostupni linkovi

DPS se ne slaže sa Fridom Haus, opozicija - to je poruka vlastima


Podgorica
Podgorica

Vladajuće i opozicione partije različito su reagovale na najnoviji izveštaj “Države u tranziciji”, organizacije Fridom Haus (Freedom House, FH), u kojem se navodi da je Crna Gora, kao i Srbija, izgubila epitet "djelimično konsolidovane demokratije".

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da su mišljenju Fridom Haus o stanju demokratije u Crnoj Gori doprinijele nevladine organizacije (NVO) "prepoznate kao protivnici vlasti, lišene objektivnosti i mjere u svojim kritikama".

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić je, komentarišući izvještaj, rekao da u njemu postoje percepcije sa kojima nisu saglasni, ali da ih "primaju k znanju".

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) navode, pak, da je u Crnoj Gori već duže na sceni trend degradacije demokratskih procesa i stanja institucija "koje i naši evropski partneri nazivaju zarobljenim".

"Ovo je ozbiljna poruka crnogorskim vlastima, ozbiljan znak upozorenja da se negativni trendovi kada je riječ o stanju demokratskih institucija i vladavini prava moraju prekinuti i napraviti jasan otklon od dosadašnjeg modela vladanja koje se, umjesto demokratskog, zasniva na autoritarnom modelu", smatraju u SDP-u.

Iz Građanskog pokreta URA poručuju da izvještaj Fridom Hausa po kojem Crna Gora nije demokratska država, jasno i koncizno ilustruje stanje u toj zemlji.

"Država u kojoj aktuelni predsjednik i vođa režima poziva na deratizaciju političkih neistomišljenika i slobodnih novinara ne može biti demokratska. Država u kojoj se ljudi hapse zbog objava na društvenim mrežama ne može biti demokratska", navode iz URA.

Na tradicionalnoj godišnjoj listi, nakon analize stanja, Fridom Haus vratio je Crnu Goru i Srbiju korak unazad, u grupu tranzicionih odnosno, "hibridnih režima".

Pojam "hibridni režim" podrazumeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

"Godinama unazad uvećavanim zarobljavanjem države, zloupotrebom vlasti i taktikom strahovlade, Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori, odveli su svoje države ispod crte - prvi put od 2003. godine, nisu više u kategoriji demokratija među zemljama u tranzitu", navode u Fridom Haus.

XS
SM
MD
LG