Dostupni linkovi

EK: Pad BDP u Srbiji od 4 odsto, 2021. ekonomski rast od 6 odsto


Muškarac sa maskom prolazi ispred sedišta Evropske komisije
Muškarac sa maskom prolazi ispred sedišta Evropske komisije

Srbija će, posle dve godine snažnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), u 2020. zbog pandemije COVID-19 zabeležiti nagli pad BDP od oko 4,0 odsto, a 2021. godine snažan oporavak i ekonomski rast od 6,0 odsto, prognozira Evropska komisija.

U ekonomskim prognozama Evropske komisije, za Srbiju za 2020. godinu predviđaju se pad privatne potrošnje i investicija zbog restrikcija uvedenih tokom epidemije, kao i zbog neizvesnosti budućeg poslovanja, uz rast deficita i povećanje koeficijenta javnog duga za oko deset procentnih poena.

EK očekuje da će znatno smanjenje deficita i snažan oporavak privatne potrošnje i investicija u Srbiji uslediti naredne godine.

U izveštaju se navodi da je Srbija pre krize nastale zbog pandemije, beležila snažan rast, uključujući i prvi kvartal ove godine.

Zbog uticaja pandemije budžetski deficit Srbije će u 2020. porasti na 7,5 odsto BDP ali će 2021. snažno pasti, na 2,0 odsto BDP, navodi EK.

Prognizira se da će javni dug porasti iznad 60 odsto BDP u 2020. odražavajući i visok deficit i pad BDP, a zatim će u 2021. početi postepeni pad u skladu sa ekonomskim oporavkom i smanjenjem deficita.

U Prolećnim ekonomskim prognozama za 2020. za ekonomiju zone evra predviđa se pad od 7,75 odsto i rast od 6,25 odsto u 2021. a za ekonomiju cele EU pad od 7,5 odsto ove godine i rast od oko 6,0 odsto u 2021.

Kako je navela EK, projekcije rasta za EU i zonu evra iz novog izveštaja su snižene za oko devet procentnih poena u odnosu na one iz Jesenjih ekonomskih prognoza 2019.

Vanredno stanje zbog pandemije korona virusa uvedeno je u Srbiji uvedeno 15. marta, a prve mere popuštanja počele su krajem aprila.

XS
SM
MD
LG