Dostupni linkovi

Konte: Nezavisnost Evropske centralne banke osnova EU


Evropska centralna banka
Evropska centralna banka

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je danas, 6. maja, da je nezavisnost Evropske centralne banke (ECB) ključ za osnove EU i da nijedan Ustavni sud ne treba da određuje šta će ta institucija da radi, prenosi Rojters.

Konte se time osvrnuo na informaciju da je Ustavni sud Nemačke dao rok ECB-u od tri meseca da opravda kupovinu obveznica u sklopu Programa za kupovinu javnog sektora (PSPP) ili Bundes banka više neće biti njena članica.

"Nijedan Ustavni sud ne treba da odlučuje šta će ECB raditi. Njihova nezavisnost je osnova evropskih sporazuma koje je i Nemačka usvojila. Neprimereno je da nacionalni sud, iako Ustavni, traži opravdanje od ECB za njene postupke. Sud se ne može mešati u ove inicijative", naglasio je Konte za italijanski dnevnik Fato kvotidijano.

Odvojeni program ECB vrijedan 750 milijardi evra, koji je usvojen prošlog mjeseca za pomoć privredama evrozone pogođenim pandemijom korona virusa, ostaje netaknut jer se odluka Ustavnog suda ne odnosi na ta sredstva, objavila je agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG