Dostupni linkovi

Izvršen inspekcijski nadzor u sarajevskom objektu gdje je bila zabava


Panorama Sarajeva
Panorama Sarajeva

Federalni tržišni inspektorat, u utorak, je izvršio inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu WF Komerc Sarajevo, PJ Golf 1 u Sarajevu.

Tom prilikom je, kako se navodi u saopštenju za javnost, utvrđen prekršaj iz Zakona o fiskalnim sistemima za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 3,500 maraka (1750 eura).

Iz inspektorata je saopšteno kako je nadzor objekta urađen nakon saznanja o održavanju zabave u ponedjeljak navečer, uprkos zdravstvenim mjerama i preporukama, te važećoj zabrani rada ugostiteljskih objekata u FBiH.

Privatnu rođendansku zabavu je organizovao doktor Jusuf Šabanović, a na zabavi je bilo 16 gostiju, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz MUP-a Kantona Sarajevo, te navedeno da su policijski službenici došli do saznanja da su još tri osobe, koje su prisustvovale zabavi, napustile objekt prije dolaska policije, te da će biti kažnjene.

„Na ove okolnosti, u saradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo vrši inspekcijski nadzor nad poštivanjem mjera i preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, te Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim su za kršenje preporuka zapriječene novčane kazne u iznosu od 3.000 maraka(1500 eura“, navodi se u saopštenju Federalna uprave za inspekcijske poslove.

Doktor Jusuf Šabanović razriješen je dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), saopšteno je u utorak (5. maja) iz kabineta generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović za Radio Slobodna Evropa.

Ministar i doktori slave rođendan u jeku pandemije: Jesmo li svi isti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Doktor Šabanović je, prema saopštenju iz kabineta direktorice KCUS-a, upućen u samoizolaciju i na postupak epidemiologa Kantona Sarajevo.

Među prisutnima na zabavi je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

Košarac se u pismu upućenom javnosti izvinio građanima zbog, kako je naveo, nepromišljenog postupka nakon što je prisustvovao privatnoj zabavi u Sarajevu, kazavši da prihvata i da će snositi odgovornost za to.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, je izjavio za agenciju SRNA da je ministar Staša Košarac, prisustvom na privatnoj zabavi, 'napisao kraj svog političkog puta, te da u tom pogledu nema nikakve dileme'.

„Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti. U vezi s tim preduzećemo one mjere koje su najbolje prije svega za Republiku Srpsku. Naime, imajući u vidu da smjene u Savjetu ministara mogu dovesti do gubljenja pozicija same Srpske, mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti. U to ne treba niko da sumnja“, kazao je Dodik u izjavi za novinsku agenciju SRNA.

XS
SM
MD
LG