Dostupni linkovi

Trgovinski deficit u SAD skočio 11,6 odsto u martu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Trgovinski deficit SAD skočio je 11,6 odsto u martu u odnosu na februarski, zbog rekordnog pada izvoza kao posledica pandemije korona virusa koja je zaustavila ekonomsku aktivnost u zemlji, pokazuju zvanični podaci objavljeni u utorak.

Trgovinski deficit povećan je u martu na 44,4 milijarde dolara sa 39,8 milijardi u februaru.

Američki izvoz zabeležio je pad od 9,6 odsto na 187,7 milijardi dolara kao posledica pada narudžbi za automobile, automobilske delove i industrijske mašine. Uvoz je pao 6,2 odsto na 233,2 milijardi dolara.

Ukupna trgovinska razmena SAD iznosila je 419,9 milijardi dolara u martu, što je pad od 7,8 odsto u odnosu na februar i 11,4 odsto u odnosu na mart prošle godine.

"Pad izvoza i uvoza u martu delimično je rezultat uticaja Kovida-19, jer su brojna preduzeća radila sa ograničenim kapacitetom ili su potpuno prekinula aktivnosti, dok je kretanje putnika preko granica bilo ograničeno", navelo je ministarstvo trgovine u saopštenju.

Posebno je zabeležen pad izvoza industrijske opreme, iz sekotra automobilske prozvodnje, industrije civilne avijacije i pre svega usluga.

Politički osetljiv deficit u robnoj trgovini sa Kinom pao je 21,3 odsto na 15,5 milijardi dolara u martu dok je izvoz malo porastao i uvoz pao.

Korona virus i mere izolacije i restrikcije putovanja uvedene da bi ga suzbili teško su pogodile svetsku privredu i paralizovale globalnu trgovinu.

Kumulativno u prvom tromesečju trgovinski deficit roba i usluga pao je 17,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine zbog smanjenja trgovinske razmene sa Kinom.

XS
SM
MD
LG