Dostupni linkovi

Dezerteri iz Severne Koreje se izvinili zbog lažne vesti o Kimu


Bivši visoki diplomata iz Pjongjanga se izvinio zbog izjave da je severnokorejski lider Kim Džong Un verovatno bolestan ili preminuo. Nekoliko dana nakon toga državna televizija je prikazala Kima kako puši i odsečito korača na događaju kome je prisustvovalo nekoliko stotina zvaničnika, prenosi “Gardijan” (Guardian).

Mediji u Pjongjangu su prikazali u subotu video kako Kim preseca vrpcu na ceremoniji otvaranja fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva.

Severnokorejski lider je bio odsustan iz javnosti tri sedmice, što je izazvalo zabrinutost o stanju nuklearnog naoružanja ove zemlje u slučaju neočekivanog prenosa vlasti.

Jedan od dezertera, Tae Jong ho, bivši zamenik severnokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji, koji je sa još jednim od prebega izabran prošlog meseca u Parlament Južne Koreje – izvinio se u ponedeljak zbog svojih tvrdnji.

“Svestan sam da je jedan od razloga zašto su mnogi od vas glasali za mene bilo očekivanje preciznih analiza i predviđanja koja se tiču Severne Koreje,” istakao je Tae.

“Osećam se krivicu i veliku odgovornost. Šta god da su razlozi, svima se izvinjavam,” dodao je bivši severnokorejski diplomata.

Drugi poznati prebeg iz Pjongjanga, koji je takođe izabran u Parlament Južne Koreje, Ji Seong ho, izjavio je za medije u Seulu da je bio 99 odsto siguran da je Kim preminuo nakon kardiovaskularnog zahvata.

"Proteklih dana razmišljao sam o sebi i osetio težinu položaja u kojem se nalazim", naveo je Ji u izjavi. "Kao javna osoba, ponašaću se pažljivo," dodao je.

On je izjavio za Rojters u petak da je dobio informacije o Kimovoj smrti od izvora koji ne može da otkrije.

Južnokorejska vladajuća Demokratska partija kritikovala je obojicu severnokorejskih dezertera zbog nepažnje. Jedan član stranke je zatražio da budu isključeni iz komiteta za odbranu i obaveštajne poslove, dok je drugi istakao da su malo doprineli južnokorejskom društvu.

Partija, čiji je član Ji, priznala je da je dao “ishitrene i nesmotrene” izjave, ali je kritikovala vladajuću stranku, navodeći da podriva njihovu poziciju i “podstiče mržnju” prema njima.

XS
SM
MD
LG