Dostupni linkovi

Slovenija drugi dan bez novoobolelih, popuštaju mere


Ljubljana

U poslednja 24 sata u Sloveniji je urađeno 616 testova na korona virusa i već drugi dan za redom nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze pa je i dalje ukupno u zemlji 1.439 inficiranih osoba, objavila danas slovenačka vlada.

Preminuo je još jedan oboleli od COVID -19, ukupno 97 od početka pandemije.

Iako je epidemiološko stanje stabilno, a širenje virusa, prema službenim podacima, pod kontrolom, vladini predstavnici upozoravaju da se i dalje treba pridržavati mera fizičke distance, higijene i još uvek važećih restrikcija kako bi se omogućilo dalje ublažavanje mera.

Danas su počeli da rade frizerski saloni, restorani i kafići na otvorenim prostorima.

Nova odluka o mogućem ublažavanju mera biće doneta za 14 dana, koliko traje inkubacija korona virusa, kako bi se sprečilo izbijanje novih zaraza, upozorio je danas na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin portparol Jelko Kacin.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, tako relativizirao najave da će vrtići za decu biti otvoreni za manje od dve nedelje, rekavši da odluka vlade o tome još nije doneta i da zavisi od rezultata seroloških testova krvi na populaciji dece na nacionalnom uzorku, koji su pred završetkom i tek će biti predstavljeni.

Prema podacima koje su ovih dana preneli mediji, u slovenačkim opštinama još uvek je više od 120 "aktivnih" slučajeva potvrđene zaraze korona virusom, što znači da su takvi pojedinci potencijani prenosioci bolesti.

U Sloveniji je do sada od 56.136 testiranih na prisutnost korona virusa, potvrđeno 1.439 zaraženih, što je relativno nizak stepen.

XS
SM
MD
LG