Dostupni linkovi

Civilno društvo Zapadnog Balkana: Otkloniti posledice krize


Evropski pokret u Srbiji saopštio je da je gotovo 40 organizacija civilnog društva sa zapadnog Balkana u zajedničkoj izjavi pozvalo vlade, društva i sve važne aktere regiona da zajednički, odgovorno i neodložno rade na otklanjanju negativnih posledica krize izazvane korona virusom.

„Danas je, više nego ikada, ljudima potrebno uverenje da njihove vlade hitno, odgovorno i odlučno reaguju na ublažavanje socijalnih i ekonomskih posledica ove krize, osiguravajući potpunu transparentnost svojih aktivnosti i razvijajući sveobuhvatne strategije za „dan posle”’, stoji u zajedničkom saopštenju civilnog sektora regiona.

Vlasti pozvane na transparentnost upravljanja pandemijom

Institucije države treba da pružaju pravovremene informacije zasnovane na činjenicama, u formatima i jezicima dostupnim i razumljivim svim delovima naših društava. To uključuje informacije o KOVID-19 i transparentnost načina upravljanja pandemijom, navodi se u izjavi.

To je posebno neophodno kad je reč o merama za spečavanje širenja zaraze, gubitkom radnih mesta i merama pomoći i oporavka, uticaju policijskog časa i drugih mera koje mogu ugroziti ljudska prava.

Transparentnost je potrebna i kad se radi o suprotstavljanju dezinformacijama i retorici podela, zaštiti i podršci izbeglica i azilanata, zarobljenim u nedostojnim uslovima, kao i saradnji i podršci vlada u regionu, naglašava se u zajedničkoj izjavi.

Apel političkim strankama i medijima

Pozivaju se i političke stranke da pokažu jedinstvo, saradnju i podršku merama za otklanjanje trenutnih i dugoročnih posledica pandemije.

Mediji se podsećaju da imaju obavezu da izveštavaju na profesionalan i etički odgovoran način i da javnosti pružaju pravovremene, tačne, pouzdane i objektivne informacije i da se suprotstavljaju lažnim vestima, mitovima i stigmatizaciji u vezi sa pandemijom korona virusa.

Civilno društvo regiona poziva i privatni sektor da pokaže društvenu odgovornost, podržavajući svoje zaposlene u ovim teškim vremenima, a ne da koristi pandemiju kao izgovor za smanjenje broja zaposlenih.

Ukazuje i na nužnost da civilno društvo Zapadnog Balkana održava komunikaciju, razmenjuje informacije i iskustva o uticaju i reakcijama na pandemiju i o inovativnim i kreativnim načinima rada tokom krize.

Poziv Evropskoj uniji i donatorima

Civilno društvo Zapadnog Balkana apeluje i na Evropsku uniju i zajednicu donatora da pred vladama država regiona ističu neophodnost pridržavanja demokratskih vrednosti i principa i poštovanja ljudskih prava, kao i da koordiniraju inkluzivnu i koherentnu finansijsku podršku za zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se ublažile trenutne i dugoročne posledice krize.

XS
SM
MD
LG