Dostupni linkovi

Mali: Više od milion zaposlenih dobiće tri minimalca


Ministar finansija Srbije Siniša Mali
Ministar finansija Srbije Siniša Mali

U utorak, 5. maja, biće isplaćena zarada zdravstvenim radnicima u Srbiji za april, koja će biti uvećana za deset odsto, a minimalni lični dohodak biće isplaćen 7. i 8. maja, mesec i po dana nakon što je Vlada Srbije usvojila ekonomski paket mera za pomoć privredi za očuvanje radnih mesta, izjavio je za Radio Televiziju Srbije (RTS) ministar finansija Siniša Mali.

Naveo je da je uvećanje zarada zdravstvenim radnicima trajno.

"Imali smo i pomoć penzionerima, jednokratnu podršku u iznosu od 4.000 dinara koju smo isplatili sa celokupnom aprilskom penzijom", kazao je Mali i dodao da su javne finansije Srbije stabilne i zdrave.

Istakao je da je Srbija zabeležila rast od pet odsto u prvom kvartalu ove godine i dodao da bi zemlja imala rast od više od 6,2 odsto da nije bilo vanrednog stanja i krize.

Više od 6.000 ljudi ostalo bez posla u protekla dva meseca

Ministar finansija je naveo da se u protekla dva meseca 6.047 osoba u Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavilo za novčanu pomoć.

"Odgovornim i sveobuhvatnim dobrim merama uspeli smo da zadržimo najveći broj radnih mesta, ako ne i sva radna mesta u Srbiji", rekao je Mali.

Siniša Mali je rekao da je 237.000 poslodavaca za pomoć države u vidu isplate tri minimalne zarade u ukupnom iznosu od 750 evra prijavilo više od 1.100.000 zaposlenih.

"Država je najveći teret ove krize preuzela na svoja pleća. Zdravi smo, jaki, čvrsti", istakao je Mali i dodao da je ovaj vid pomoći namenjen svim poslodavcima koji zapošljavaju do 100 radnika.

Mali je naveo da je cilj države bio da se zadrži broj radnih mesta koji je bio i pre ove krize, a naročito u privatnom sektoru koji je stao po proglašenju vanrednog stanja. Dodao je da su, prema podacima Privredne komore Srbije, neki poslodavci zapošljavali i nove radnike.

Ministar finansija je podsetio na projekciju privrednog rasta MMF-a za Srbiju koja iznosi oko -3 odsto, a da je Vlada Srbijeu rebalansu budžeta rast projektovala na -1,8 odsto.

"Ako ovako nastavimo da se što pre otvaramo, ako krenemo što brže dalje, mi ćemo biti možda na nuli, što znači da ćemo biti najuspešnija ekonomija u Evropi ove godine", istakao je Mali i dodao da Srbija nakon nekoliko godina teških reformi zauzima svoje mesto i postaje prepoznatljiva po visokim stopama rasta, što za građane znači veće plate i penzije.

Prijava za pomoć punoletnim građanima od 15. maja

Kada je reč o najavljenoj pomoći svim punoletnim građanima Srbije u iznosu od 100 evra, Mali je najavio da prijava počinje od 15. maja i da će trajati do 5. juna.

"Mi smatramo da je to apsolutno opravdana, prevashodno ekonomska, mera. To ne radi samo Srbija, rade i Sjedinjene Američke Države, radi Japan, Hongkong, Singapur. Najrazvijenije zemlje sveta takođe imaju istu podršku građanima koju hoćemo i mi", rekao je Siniša Mali i dodao da je cilj da se umanje negativne posledice ove krize i da se proširi optimizam među građanima.

Ministar finansija je naveo da su se poslodavci prijavili i za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 29,5 milijardi dinara (oko 250 miliona evra) i da će poslodavci to plaćati naredne godine u 24 rate.

XS
SM
MD
LG