Dostupni linkovi

Italija izlazi iz najdužeg karantina na svijetu


Cardona željeznička stanica u Milanu
Cardona željeznička stanica u Milanu

Prvi put u devet sedmica Talijani od ponedjeljka (4. maja) mogu šetati i posjetiti rodbinu nakon što je pandemijom COVID-19 najpogođenija zemlja Evrope počela s ublažavanjem restrikcijskih mjera.

Četiri miliona ljudi, od čega oko 72 posto muškaraca, vratiće se na gradilišta i u tvornice kako bi se ponovo pokrenule ekonomske aktivnosti.

Restorani koji su preživjeli najgoru krizu unazad nekoliko generacija otvoriće se samo za uslugu naručivanja hrane za ponijeti ili dostavu, no barovi, pa čak i sladoledarnice će ostati zatvoreni.

Javni prevoz se ne preporučuje, a u javnim prostorima svi će morati nositi maske.

Miris pizze se ponovo širi Italijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Wuhan, kineski grad u pokrajini Hubei i izvorište korona virusa objavio je 23. januara karantin koji je trajao 76 dana, a nekoliko sedmica kasnije to je učinila i Italija.

Tako je Italija postala prva zapadna demokratija koja se zbog bolesti COVID-19 potpuno zatvorila. Službeno su u Italiji uslijed epidemije umrle 28.884 osobe, što je najviše u Evropi.

Takođe, posljedice po ekonomiju su dostigle istorijske razmjere pa se očekuje da će treća najveća ekonomija eurozone doživjeti najveći pad od Velike krize 30-ih godina 20.vijeka.

Ponovno otvaranje je zbog decentralizovanog sistema je nejednako, pa su pokrajine Veneto i Kalabrija još prošle sedmice dozvolile serviranje jela i pića u barovima i restoranima, a područje Genove razmišlja o otvaranju plaža i rekreativnim aktivnostima poput jedrenja, ali u manjim grupama.

Susjedna regija Emilia-Romagna ih pak i dalje drži zatvorenima, čak i za one koji žive pored mora.

XS
SM
MD
LG