Dostupni linkovi

EU: Bez slobode medija nema demokratije


Evropska komisija objavila je na Tviteru poruku "Podržavamo slodobu štampe"
Evropska komisija objavila je na Tviteru poruku "Podržavamo slodobu štampe"

Evropska komisija saopštila je povodom Svetskog dana slobode štampe da nema demokratije bez slobode medija.

“Evropska unija je privržena zaštiti slobode medija i prava na slobodu izražavanja”, objavila je Evropska komisija na Tviteru, povodom 3. maja.

U posebnoj video poruci potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova je uz zahvalnost novinarima koji "rade u veoma teškim okolnostima" navela da "danas više nego ikad informacija može da spasi živote ljudi".

“Novinari su na prvoj liniji fronta da izveštavaju, proveravaju podatke i traže objašnjenja od vlasti ponekad dovodeći sopstvene živote u opasnost zbog čega i oni zaslužuju aplauz, a mi treba da učinimo sve kako bismo im omogućili da rade svoj posao”, navela je Jurova.

Jurova je naglasila da mere koje valde širom sveta preduzimaju u borbi protiv korona virusa ne smeju biti na uštrb slobode medija.

Dodajući da novinari moraju biti sigurni i imati ptistup informacijama, ona je navela da EK sufinansira projekte koji mapiraju pretnje slobodi medija, podržava istraživačko novnarstvo i obezbeđuje pravnu pomoć novinarima.

Jurova je navela da će učiniti sve da obezbedi da mediji budu važan deo evropskog paketa obnove i pozvala sve vlade da obezebde novinarima da rade u odgovarajućim uslovima zato što su "slobodni i nezavisni mediji upisani u DNK evropskih demokratija".

Novinari u bh. medijima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG