Dostupni linkovi

Institut za evropske studije: Nismo potpisnici inicijative upućene evropskim institucijama


Institut za evropske studije saopštio je da ta institucija nije potpisnica zajedničkog pisma Evropskom savetu i drugim međunarodnim institucijama.

Agencija Beta prenela je 2. maja da je više nevladinih organizacija iz Srbije tražilo pomoć EU smatrajući da je državni vrh zemlje "okrenuo leđa evropskoj orijentaciji".

"Institut za evropske studije niti je nevladina organizacija, niti je učestvovao u ovoj inicijativi", saopšteno je iz ovog Instituta.

"Apel za Evropu", kako je dokument nazvan, ne potpisuje niti jedna organizacija već su navedeni brojni intelektualci, novinari, političari kao pojedinci.

U Apelu upućenom predsedništvu Evropske unije i Evropskoj komisiji povodom predstojećeg onlajn Samita EU o Zapadnom Balkanu koji se održava 6. maja u Zagrebu, ocenjuje se da je neophodan "dosledan, aktivan i ofanzivan angažman" EU, zbog nedostatka unutrašnjeg demokratskog potencijala u Srbiji, prenela je agencija Beta.

"Stabilnost, demokratizacija i mir u regionu nisu mogući bez stabilnosti, demokratizacije i mira u Srbiji. Stoga plediramo da se na predstojećem Samitu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu 6. maja, posvećenom trenutnoj i dugoročnoj borbi s pandemijom, imaju u vidu i posebne okolnosti kao što je opasna stagnacija demokratije u Srbiji", navodi se u Apelu za Evropu.

Oni su od EU zatražili da podrži zahteve proevropskih i demokratskih snaga da se u Srbiju vrati parlamentarizam i da Skupština Srbije povrati svoju funkciju nadzora nad radom izvršne vlasti i predsednika Republike.

Zatražili su i da EU snažno podrži progresivne reformske snage, poput nove klase preduzetnika, profesionalnih udruženja u obrazovanju, kulturi, nauci, zdravstvu, ekologiji i pravosuđu, kao i proevropske i antinacionalističke snage i napore i onaj deo civilnog sektora koji decenijama zastupa i promoviše evropske vrednosti i prioritet članstva Srbije u EU.

Zatražili su od EU da zahteva poštovanje slobode medija i pruži adekvatnu podršku svim institucijama koje građane Srbije obaveštavaju o vrednostima i značaju EU za razvoj demokratije i bolji život građana, kako bi javnost dobila uvid u prave vrednosti EU i potencijal razvoja zemlje u njenim okvirima.

"Apelujemo da EU što češće poziva proevropske strukture u Srbiji da učestvuju u aktivnostima EU – diskusijama, panelima, brifinzima", navodi se u apelu.

Dokument, u koji je RSE imao uvid 3. maja, potpisalo je oko 60 pojedinaca iz nevladinih organizacija, između ostalih Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, Staša Zajović iz Žena u Crnom, advokat Slobodan Beljanski, novinar agencije Beta Dinko Gruhinjić, nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić i drugi.

Takođe, navedeni su i opozicioni političari Nenad Čanak, Tomislav Žigmanov, Aleksandar Olenik, Gordana Čomić, Maja Sedlarević, Bojan Kostreš i drugi.

XS
SM
MD
LG