Dostupni linkovi

Pakistanski novinar pronađen mrtav u Švedskoj


Sajid Hussain
Sajid Hussain

Pakistanski novinar Sajid Hussain, koji je nestao pre dva meseca u Švedskoj pronađen je mrtav u reci, saopštila je švedska policija.

Telo Sajida Hussaina pronađeno je 23. aprila u reci Firis izvan grada Upsala, rekao je portparol policije Jonas Eronen, a prenosi list Gardijan.

Hussain, urednik portala "Balochistan Times", nestao je početkom marta.

Portparol policije je naveo da se ubistvo ne može u potpunosti isključiti, ali je dodao da je Hussainova smrt mogla biti i nesreća ili samoubistvo. On je rekao da će obdukcija pokazati “da li je bio žrtva zločina”.

Hussain (39) je pobegao iz Pakistana 2012. godine nakon što je primio pretnje povezane sa njegovimizveštavanjem i živeo je u egzilu u nekoliko zemalja pre nego što je 2017. godine zatražio azil u Švedskoj.

Pored pisanja o kršenjima ljudskih prava u Pakistanu, izveštavao je o organizovanom kriminalu i narkoticima.

Poslednji put je viđen 2. marta kada se ukrcao u voz u Stokholmu kako bi otišao do grada Upsala, 70 kilometara severno od glavnog grada Švedske.

Erik Halkjaer, predsednik švedskog ogranka organizacije Reporteri bez granica, rekao je za Gardijanda sve dok ubistvo ne bude isključeno, "ostaje rizik da je Hussainova smrt povezana sa njegovim novinarskim radom".

Reporteri bez granica su ukazali da je on nastavio da radi kao urednik "Balochistan Times" i iz inostranstva.

Pakistan se u 2019. godini nalazio na 142. mestu od 180 zemalja u indeksu Svetske slobode štampe Reportera bez granica.

XS
SM
MD
LG