Dostupni linkovi

U Kolumbiji smijenjeno 11 vojnih zvaničnika zbog špijunaže


Predstavnici specijalnih jedinica na vojnoj paradi u Bogoti, Kolumbija, fotoarhiv

U Kolumiji je 11 vojnih zvaničnika dobilo otkaz, a jedan general podnio je ostavku u vezi sa istragom protiv vojske koja je špijunirala novinare, političare, sudije i druge pripadnike vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.

Imena osoba uključenih u slučaj nisu obavljena.

Ministar odbrane Carlos Holmes Trujillo (Karlos Olmes Truhiljo) objasnio je da je odluka o otpuštanju uslijedila nakon provedene istrage, te najavio njen nastavak.

"Danas će 11 zvaničnika biti smijenjeno sa dužnosti i povući će se iz aktivne službe. Takođe, brigadni general zatražio je da bude povučen iz aktivne dužnosti", rekao je Trujillo novinarima.

Vojsku Kolumbije posljednjih godina prate skandali uključujući optužbe za špijuniranje tokom pregovora sa predstavnicima Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), koji su na kraju doveli do mirovnog sporazuma 2016. godine.

List Semana objavio je da je vojska špijunirala više od 130 ljudi, uključujući i domaće i strane novinare. Vojska je hakovala njihove e-mail adrese i prikupljala informacije o njihovim kontaktima, porodicama i slično.

XS
SM
MD
LG