Dostupni linkovi

Podnesen izvještaj Tužilaštvu protiv Ćamila Durakovića


Ćamil Duraković
Ćamil Duraković

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina izvještaj protiv bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, zbog postojanja osnova sumnje da je, kako je saopćeno, počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, potvrdio je 1. maja portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, izvještaj je proslijeđen Okružnom tužilaštvu Bijeljina u četvrtak 30.aprila.

Ćamil Duraković za RSE kaže da se odazvao pozivu Policijske uprave Zvornik 28. aprila, gdje je dao izjavu o navodima u izvještaju.

Duraković se tereti da je u toku 2015. i 2016. godine, u svojstvu načelnika općine Srebrenica, kao investitora, platio na osnovu većeg broja faktura ispostavljenih od izvođača radova o zimskom čišćenju lokalnih i nekategorisanih puteva na području te lokalne zajednice, iako je sa istim izvođačem već bio zaključen ugovor o obavljanju navedenih poslova.

Time je u ime općine Srebrenica, izvršio plaćanje iznosa od 70.441 KM ( 35.220 eura), koji nije bio ugovoren, stoji u saopštenju Policijske uprave Zvornik, uz navođenje inicijala osumnjičenog.

‘’Rekao sam da svaki dokument koji sam potpisao kao načelnik Srebrenice stojim iza svog potpisa i tvrdim da je bilo po zakonu, a sad neka Tužilaštvo radi dalje,’’ kaže Ćamil Duraković za RSE.

Dodaje da je ovo samo jedan u nizu poziva iz Policijske uprave Zvornik, kojima se on svaki put odazove, te da smatra kako su ovi postupci inicirani od sadašnje vlasti Opštine Srebrenica na čelu sa načelnikom Mladenom Grujičićem.

‘’Ovdje je sasvim jasno da se radi o jednom politički montiranom slučaju, jer iznosim otvoreno kritike na rad lokalne vlasti. Ovo nije prvi slučaj, optuživali su me od toga da kradem struju, da sam krivolovac do ovog sad slučaja", dodaje Duraković.

U izvještaju stoji i da je u ime općine Srebrenica, kao investitora, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, sa istim izvođačem radova zaključio veći broj ugovora o izvođenju radova na sanaciji putnih pravaca, uređenju parking prostora i izgradnji prilaza i parcela u mjestu Potočari, u ukupnom iznosu od oko 25.000 KM (12.500 eura), za koje je izvršio plaćanje po fakturama koje je ispostavio izvođač radova bez prateće dokumentacije, iz koje bi se moglo utvrditi da li su, koji radovi, u kojoj količini i u kom vremenskom periodu zaista izvođeni, naveli su iz policije.

XS
SM
MD
LG