Dostupni linkovi

Sindikati kritikovali vlasti BiH zbog urušavanja prava radnika


Radnik u BiH, ilustrativna fotografija
Radnik u BiH, ilustrativna fotografija

Umjesto da vlada u Bosni i Hercegovini usmjeri svoj rad prema konkretnoj podršci i očuvanju radnih mjesta, oni žele dodatno urušiti prava radnika i radnike u svakom narednom stanju nesreće ostaviti na milost i nemilost poslodavaca, rekao je povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Tim povodom je zatražio da sve kompanije poštuju prava radnika i insistiraju na tome da vlade to osiguraju.

"Ovog Prvog maja pozdravljamo radnike u zdravstvu, oblasti njege i zbrinjavanja čiji rad je ključan za spašavanje života i pružanje vitalnih usluga. Zahvalnost izražavamo zaposlenim u trgovinama, komunalnim preduzećima, policajcima i radnicima u obrazovanju. Svi oni sedmicama odgovorno i časno obavljaju svoje radne zadatke i uprkos vanrednim okolnostima pomažu stanovništvu.’’ kazao je Šatorović i dodao da se ne smiju zaboraviti poljoprivrednici, rudari, prijevoznici, zaposleni u telekomunikacijama, poštama i medijima.

"Bez njih bi bilo nemoguće preživjeti vrijeme pandemije", istakao je Šatorović.

Više od 35.000 radnika u Federaciji BiH te 2.500 u Republici Srpskoj ostalo je bez posla za manje od dva mjeseca, u vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

XS
SM
MD
LG