Dostupni linkovi

Dodik: Milanović pokazao da se odnosi počinju normalizovati


Milorad Dodik

Odlazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa obilježavanja godišnjice akcije "Bljesak" u Hrvatskoj zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" je pokazatelj da odnosi u značajnoj mjeri počinju da normalizuju, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 1. maja na obilježavanju 25 godina od egzodusa preko 10.000 Srba iz zapadne Slavonije.

Dodik je rekao da vjeruje da će Hrvatska, kao i Srbi u cjelini, napraviti neki miroljubivi koncept koegzistencije gdje, kako kaže, neće biti sukoba.

"Srpsko-hrvatski odnosi u istoriji su jako teški. To pokazuje činjenica da desetak kilometara odavde hrvatska strana slavi pobjedu, a mi ovdje komemoraciju. I tako po pravilu, ako dodate i Bošnjake, onda je sva naša istorija vezana za to da jedni obilježavaju pobjede, a drugi komemoracije...", utvrdio je Dodik.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je svečanost obilježavanja akcije „Bljesak“ u Okučanima jer je jedan od hrvatskih ratnih veterana koji su prije njega trebali položiti vijenac imao majicu sa grbom nekadašnje stranačke milicije Hrvatske obrambene snage (HOS), na kojem je ustaški pozdrav „Za dom spremni”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković Milanovićev gest su nazvali "ponovnim otvaranjem društvenih prijepora".

Hrvatska 1. svibnja obilježava akciju „Bljesak”, kojom su 1995. Hrvatska vojska i policija vratile u hrvatski ustavnopravni poredak dio zapadne Slavonije koju su do tada pod kontrolom držale snage takozvane Srpske vojske Krajine (SVK).

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo u toj akciji teritoriju zapadne Slavonije napustilo je oko 12.000 ljudi, mahom Srba.

XS
SM
MD
LG