Dostupni linkovi

Koordinacija nestalih: Hrvatska da kazni zločine u 'Bljesku'


Civili napuštaju Hrvatsku, maj 1995. godine
Civili napuštaju Hrvatsku, maj 1995. godine

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je povodom 25 godina vojne akcije Hrvatske “Bljesak” da još niko nije odgovarao za počinjene zločine 1. i 2. maja 1995. u tadašnjoj zapadnoj Slavoniji.

“Za 36 sati tada je ubijeno ili nestalo 283 Srba, većinom civila, dok ih je 15.000 proterano”, saopštila je ta koordinacija i dodala da apeluje da nadležni organi Republike Hrvatske odgovorne privedu pravdi.

Hrvatske vojne i policijske snage izvele su 1. i 2. maja 1995. godine akciju "Bljesak" kojom je vraćena u hrvatski ustavnopravni poredak Zapadna Slavonija koju su do tada pod kontrolom držale snage takozvane Srpske vojske Krajine.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas, najveći broj izbeglih iz zapadne Slavonije je u pokrajini Vojvodina u Srbiji i kroz pokrajinski fond pomoći do danas za 500 porodica obezbeđena su sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, kao i pomoć u građevinskom materijalu za 800 porodica izbeglih iz Hrvatske.

XS
SM
MD
LG