Dostupni linkovi

Njujorški metro se zatvara noću radi dezinfekcije vagona


Sedma avenija na Tajms skveru u Njujorku
Sedma avenija na Tajms skveru u Njujorku

Njujorški metro obično otvoren 24 sata dnevno će biti zatvoren nekoliko sati noću da bi se dezinfikovali vagoni, u nastojanju da se uspori širenje pandemije korona virusa, rekao je danas guverner države Njujork Endru Kuomo.

Sve stanice metroa, njih 400 će biti zatvorene od 1.00 do 5.00 ujutro od 6.maja, rekao je guverner na konferenciji za novinare.

"Ceo sistem javnog prevoza će biti u potpunosti očišćen svaka 24 sata" umesto svaka 72 sata kako se sada radi, rekao je guverner i dodao da više nego ikad postoji potreba da se metro dezinfikuje.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio koji je preko videa učestvovao u obraćanju guvernera ukazao je da je ta mera bez presedana.

To što njujorški metro otvoren 1904. godine radi 24 časa je stvar ponosa za građane Njujorka, grada koji nikad ne spava. To što se zatvara čak i u najpustijim satima tokom noći pokazuje koliko se promenio ekonomski centar SAD u vreme pandemije.

Delimično zatvaranje sistema će takođe pomoći u borbi protiv ponove pojave beskućnika u metrou, rekli su guverner i gradonačelnik.

Njujork je grad koji ima najveći broj zaraženih korona virusom na svetu, gotovo 160.000 zaraženih i više od 17.000 umrlih.

Od početka uvođenja izolacije Njujorka 19. marta, broj korisnika metroa kojih obično ima oko šest miliona dnevno je pao 92 posto, rekao je Kuomo.

Mnoge stanice su puste sa izuzecima u popularnim kvartovima kao što su Kvins i Bronks gde su brojni stanovnici takozvani neophodni radnici, zaposleni u bolnicama, samoposlugama, isporukama itd i nastavljaju da rade.

Guverner je rekao da će autobusi ili vozila biti besplatno stavljena na raspolaganje tim neophodnim radnicima koji budu morali da se kreću u to vreme.

XS
SM
MD
LG