Dostupni linkovi

Sandoz donira BiH lijekove za korona virus


Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da su danas potpisali ugovor o donaciji sa farmaceutskom kompanijom "Sandoz" iz Njemačke a radi se o 22 800 tableta "hidroksilorokin sulfata", lijeka ˝koji se pokazao jednim od najefikasnijih u liječenju virusa korona˝.

˝Potpisivanju ugovora prethodile su iskazane potrebe svih relevantnih zdravstvenih institucija BiH, te rješenja o odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH˝ navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i da će se u narednom periodu pokrenuti proceduru potpisivanja ugovora o donacijama lijeka "hidroksilorokin" sa kompanijama "Sanofi" i "Zada", dok će za lijek "avigan" sa Vladom Japana biti pokrenuta procedura nabavke u skladu sa važećim propisima BiH.

Iz Ministarstvo civilnih poslova dodaju da je BiH u sklopu zajedničkog sporazuma EU o javnim nabavkama medicinskih sredstava, prema Evropskoj komisiji uz lijekove "remdesivir", "kaletru" i "interferon" iskazala i potrebe za lijekom "hidroksilorokin".

Evropska unija do sada je izdvojila je 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, a od toga je 7 miliona evra usmjereno za hitne medicinske potrebe.

XS
SM
MD
LG