Dostupni linkovi

Ministarstvo saobraćaja za RSE: Država će pokriti gubitke Er Srbije


Pokriće gubitaka Er Srbije i oslobađanje poreskih obaveza neke su od mera pomoći koje država predlaže zbog štete koju je tokom pandemije korona virusa pretrpela ta nacionalna avio-kompanija, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Srbije (MGSI) za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Finansijska pomoć biće glavna vrsta pomoći, a zavisiće od konačnog obračuna po završetku vanrednog stanja u Srbiji uvedenog zbog pandenije bolesti COVID-19, navodi se u odgovoru tog ministarstva na pitanja RSE.

Takođe, objašnjava MGSI, ta pomoć države biće uslovljena i periodom do stabilizacije kompanije i strateškog opredeljenja sume za jačanje pozicije Er Srbije u širem regionu Balkana, „što je u ovom trenutku vrlo realno“.

Kako navodi to ministarstvo, predlažu se četiri različite osnove za regulisanje pomoći i obaveza Er Srbije.

„Jedna od njih je pomoć u prevazilaženju gubitaka, odnosno štete koju Er Srbija trpi zbog zabrane avio-prevoza putnika za sve vreme trajanja recesije u vazdušnom saobraćaju. Drugo je pokriće troškova izvršenog avio-prevoza putnika i robe“, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture.

Među njima je i predlog pomoći za potrebe razvoja Er Srbije koju bi obezbedili vlasnici.

Pre svih drugih mogućnosti u vezi sa obavezama Er Srbije, prvo će se razmatrati oslobađanje poreskih i komunalnih obaveza, naročito onih prema državi, navelo je MGSI.

Ministarstvo je saopštilo da je u ovom trenutku rano za davanje precizne procene koliko će iznositi novo ulaganje države u Er Srbiju i dodalo da će ono biti sprovedeno sukcesivno i u skladu sa prioritetima koje bude utvrdila Vlada, potrebama i mogućnostima.

Takođe, Ministarstvo je saopštilo da će odluka o tome da li će i kada država povećati vlasnički udeo u Er Srbiji zavisiti od uslova i finansijskih mogućnosti po završetku vanrednog stanja.

MGSI je odgovorilo da trenutno nije jednostavno izračunati koliko su tu avio-kompaniju koštali transporti građana Srbije iz inostranstva u situaciji pandemije korona virusa, a koliko prevoz dobijene i kupljene zaštitne opreme, zbog toga što se letelo u specifičnim okolnostima.

Reč je o situaciji visokog rizika za posade i prevoza robe u meri i na način koji nije standardan, navelo je Ministarstvo, jer je putničkim avionima prevožena roba, i tu bi trebalo uzeti u obzir i štete na enterijeru, dok su pred tehničkim i letačkim osobljem bili specifični zahtevi posla uz primenu svih mera dezinfekcije u pripremi i raspremanju vazduhoplova pre i nakon leta.

Er Srbija će prikazati sve troškove prevoza i nastalih šteta, sapštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture.

Er Srbija je od početka krize sa korona virusom svakodnevno u Srbiju dovozila donacije u medicinskoj opremi i kupljenoj robi iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja, transportovala pomoć Srbije Italiji, a neke od tih tura do Beograda čiji su troškovi po letu bili 400.000 evra, platila je Evropska unija.

Takođe, ova nacionalna avio-kompanija od prvog dana prevozila je državljane Srbije iz inostranstva koji su po izbijanju pandemije ostali “zaglavljeni” u raznim državama sveta.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, saopštio je polovinom aprila da je u Srbiju ukupno vraćeno oko 10.000 njenih građana. Polovina tih građana vratila se avionima, rekao je Dačić.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture u Vladi Srbije, rekla je 30. aprila da je minus Er Srbije za sada više od 30 miliona evra i da je procena da će do kraja godine porasti bar još toliko.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade, za Televiziju Prva navela je da će se još videti da li će program državne pomoći podrazumevati kupovinu dodatnih aviona za Er Srbiju ili kupovinu dela deonica od Etihada, koji je sa 49 odsto partner u toj kompaniji.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je 25. aprila na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, prilikom slanja medicinske pomoći Srbije Italiji, da će Srbija ulagati još više u Er Srbiju “jer sada nema tehničkih smetnji".

Polovinom marta 2020. lideri Evropske unije najavili su rešenje po kom bi zemlje pogođene korona virusom EU oslobodila obaveza u pogledu budžetske potrošnje.

Peter Altmajer, ministar ekonomije Nemačke, tada je najavio da bi nacionalizacija mogla da bude jedna od opcija za podršku strateški važnim kompanijama.

Vanredno stanje zbog bolesti COVID-19 u Srbiji proglašeno je 15. marta, a Er Srbija saopštila je da je zbog situacije nastale usled pandemije korona virusa i obustave celokupnog međunarodnog komercijalnog saobraćaja primorana da privremeno obustavi prevoz putnika 19. marta.

„Od tada naša flota je angažovana na humanitarnim letovima“, saopštila je Er Srbija.

Prve informacije govorile su da će avio-saobraćaj najverovatnije biti obustavljen do kraja aprila ali je u četvrtak 30. aprila ministarka Zorana Mihajlović saopštila da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj i da bi, u dogovoru sa Evropom i uz sve mere zaštite od korona virusa, to moglo da se gododi od 15. do 18. maja.

XS
SM
MD
LG