Dostupni linkovi

Mas: Nemačko predsedavanje EU u senci krize, ali ostaju prioriteti


Šef nemačke diplomatije Hajko Mas
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas

Nemačko predsedavanje Evropskom unijom od 1. jula zbog pandemije dobija nove obrise i u prvi plan stupaju borba protiv korona virusa i ekomski oporavak Evrope, ali Vlada ne želi da zapostavi ni strateška pitanja klime, digitalizacije i budžeta EU, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Mas je, posle sastanka nemačke vlade posvećenog izmenama koje pandemija nameće u planovima za nemačko rotirajuće predsedavanje Savetom EU, rekao da su očekivanja od Nemačke velika i da je kurs jasan - da Evropa iz pandemijski krize mora da izađe jača.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je Masove reči da će tačke agende predstojećeg predsedavanja koje su u vezi sa koronom biti duge i neodložne. Reč je, kako je rekao, o izlaznoj straegiji, ekonomskom oporavku u Evropi i o jačanju socijalne kohezije.

"Nemačka vlada iz pandemije želi da izvuče pravilne zaključke i a Evropu učini otpornijom. Da bi se Evropa ponovo ekonomski oporavila važne su dve stvari - pored sada pokrenutih mera za stabilizaciju potreban je veliki paket za ekonomski i socijani oporavak kroz pimereni evropski budžet i fond za obnovu", naveo je ministar.

Mas je, međutim, naveo da pandemija ne gura u zapećak ni pitanja koja su od strateške važnosti za budućnost. "Naprotiv. Zaštita klime i digitalizacija ostaju na vrhu agende predsedavajućeg EU. I budući odnos prema Velikoj Britaniji mora, ako je moguće, da bude rešen do kraja 2020. godine, što je s ozirom na pregršt nerešenih pitanja veliki izazov".

Ministarstvo ukazuje i da su napori Nemačke tesno povezani sa programom rada Evropske komisije. Komisija će, kako se navodi, u narednim nedeljama predočiti svoj prilagođeni program rada, što je i važna osnova da se uobliče nemački planovi.

Na sajtu Mistarstva se navodi i da će Nemačka, pored toga, od 1. jula a Slovenijom i Portugalom činiti takozvano predsedničku trojku u EU.

Hajko Mas je zato u sredu popodne razgovarao sasvojim slovenačkim kolegom Anžeom Logarom i sa njim se saglasio da je neophodno da se trojno predsedništvo, u svetlu pandemije, u značajnoj meri adaptira i da je važno da se postigne optimalno rukovođenje krizom, uz podsticanje ekonomskog preporoda.

Portugal i Slovenija će u prvoj, odnosno drugoj polovini 2021. godine preuzeti predsedavanje EU. Berlin, Lisabon i Ljubljana su još početkom 2019. godine postigli dogovor da tešnje sarađuju na povezivanju i koordinaciji svojih rotirajućih mandate na čelu EU.

XS
SM
MD
LG