Dostupni linkovi

Više od 6.000 žrtava korone u Iranu


Iran je danas saopštio da je 71 osoba umrla od korona virusa u poslednja 24 časa, pa je ukupan broj žrtava 6.028 čime je ta zemlja najviše pogođena pandemijom na Bliskom istoku.

"Broj mrtvih od ove bolesti je danas premašio 6.000", rekao je portparol ministarstva zdravlja Kijanuš Džahanpur na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da je ukupan broj žrtava 6.028 osoba.

Prema rečima portparola, registrovano je i 983 novozaraženih pa je ukupan broj 94.640 od kojih je oporavljenih 75.100. Međutim, 2.976 osoba je i dalje u teškom stanju.

U inostranstvu, ali i u zemlji postoje sumnje da je mnogo veći broj žrtava i zaraženih u Iranu nego što to vlasti saopštavaju.

Ministar zdravlja Said Namaki je zamerio nekim građanima da nisu ozbiljno shvatili pandemiju. "Mislite da je situacija normalna", rekao je on.

"Tačno je da smo imali veoma dobre rezultate u jeku ove privredne nevolje, da je broj žrtava (dnevno) pao ispod 100 i da je broj hospitalizovan na minimumu, ali to ne znači da smo završili sa virusom ", dodao je on, precizirajući da bi Iran trebalo da se pripremi za "istovremeni talas korona virusa i gripa" na jesen i zimu.

Iran, čija je privreda pogođena američkim sankcijama dodatno ugrožena pandemijom, dozvolio je postepeno otvaranje prodavnica od 11. aprila i ukinuo ograničenja na putovanja unutar zemlje.

Međutim, škole, univerziteti, džamije, šiitska svetilišta, bioskopi, stadioni i ostala javna mesta okupljanja ostaju zatvoreni u celoj zemlji.

Namaki je rekao da ministarstvo zdravlja razmatra protokol za grupne molitve, posebno petkom, ali nije pružio više detalja.

XS
SM
MD
LG