Dostupni linkovi

Protest tekstilnih radnika u Nišu


Niš: Tekstilni radnici protestovali zbog otkaza
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Niš: Tekstilni radnici protestovali zbog otkaza

Više od stotinu radnika, koji su u poslednjih desetak dana dobili otkaze, protestovali su u četvrtak, 30. aprila, ispred kapija firme “Olimpias grup” u Nišu.

Reč je o radnicima u niškim kompanijama “Tehnostiro”, “Nora Serbia” i “Tessil group”, tri kooperanta “Olimpiasa”, fabrike za proizvodnju tekstilnih predmeta, čiji je jedini kupac gotovih proizvoda italijanska Benetton grupa.

“Šesto ljudi ne radi više odjednom, za pet dana. Radili smo za vreme pandemije. Sada kada je sve stalo, kada svi krenu da rade, vraćaju se na posao, nama otkaz. Umesto nagrade i plate mi dobijamo otkaz” rekla je za Radio slobodna Evropa (RSE) Slavica Petrović, radnica “Tessil group”, koja u ovoj fabrici radi devet godina i kojoj je današnji dan bio poslednji na poslu.

Ivana Stojanović prestala je da radi u petak, 24. aprila, kada je obaveštena da “Tehnostiro” odlazi u likvidaciju.

“U petak, na kraju druge smene, oko deset sati uveče rečeno nam je da je trenutno nestalo posla, da idemo kući i da čekamo obaveštenje. U ponedeljak smo pozvani na sastanak i oko pola tri nam je rečeno da firma nije opstala, da ide u likvidaciju i da smo dobili otkaze”, objasnila je za RSE Stojanović.

U kompaniji “Olimpias” iz Niša objasnili su da je “deo dobavljača kompanije ‘Olimpias Srb’ iz Niša odlučio da zatvori svoje kompanije i da ‘Tecnostiro’, ‘Nora Serbia’ i ‘Tessil group’, u skladu sa zakonom pokreću proces likvidacije, koji podrazumeva i prestanak radnog odnosa svih zaposlenih”, navodi se u odgovoru kompanije za RSE.

Kao razlog za gašenje proizvodnje u Nišu, u saopštenju se pored ostalog navodi da je “situacija na tršištu kritična” i dodaje da je vanredna situacija zbog pandemije “rezultirala gotovo totalnim usporavanjem potrošnje tekstilnih proizvoda na globalnom nivou, a pogotovo na referentnim tržištima ‘Olimpias Srb’, čiji je jedini kupac gotovih proizvoda ‘Benetton grupa’”.

U odgovoru se navodi da će biti ispoštovana prava radnika na isplatu zarada i naknada za bolovanja, te da će kompanija “sačuvati mašine kako bi se proizvodnja ponovo uspostavila kada se stvore uslovi na tržištu.”

Kompanija je navela i da će preduzeti korake da preuzme više desetina zaposlenih žena iz ove tri kompanije koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i da “nastojaće se da one bude radno zbrinute”.

“Plan je da se zaposleni kompanija dobavljača koji ovime ostaju bez posla ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja i veština godinama ulagano i da se radi o iskusnim I vrednim tekstilnim radnicima”, dodaje se u odgovoru kompanije.

Uprkos ovim poteškoćama, dodaje se, “Olimpias Srb” sa dobavljačima nastavlja sa svojim industrijskim projektom u Srbiji sa gotovo 1,000 zaposlenih.

Podsetimo, italijanski Beneton je kupio i privatizovao najpoznatiju tekstilnu fabriku u Nišu “Niteks” 2011. godine. Nakon pet godina poslovanja, 2016. godine ovapoznata italijanska tekstilna kuća posao je prepustila kompaniji “Olimpias” koja i danas radi.

XS
SM
MD
LG