Dostupni linkovi

U Nemačkoj zabranjene sve aktivnosti libanskog pokreta Hezbolah


Njemačka specijalna policija ispred centra El-Irschad (Al-Iraschad e.V.) u Berlinu, Njemačka, 30. april 2020.
Njemačka specijalna policija ispred centra El-Irschad (Al-Iraschad e.V.) u Berlinu, Njemačka, 30. april 2020.

Nemačka vlada saopštila je danas da na svom tlu zabranjuje sve aktivnosti libanskog šiitskog pokreta Herzbolah, a to su ranije od Nemačke zatražili SAD i Izrael.

Do sada su bile zabranjene samo aktivnosti vojnog krila Hezbolaha, koje zemlje Evropske unije smatraju terorističkim pokretom. Međutim, ostao je aktivan politički ogranak Hezbolaha koji redovno organizuje proteste i anti-izraelske akcije.

Nemački ministar unutranjih poslova Horst Zehofer od danas zabranjuje sve "aktivnosti šiitske terorističke organizacije Hezbolah u Nemačkoj", naveo je na Tviteru portparol ministra Stiv Alter.

Prema njegovim rečima, od jutros je pokrenuto nekoliko policijskih operacija u različitim područjima Nemačke.

Nemački mediji preneli su da se operacije sprovode u tri džamije, u Berlinu, Bremenu i Minsteru, kao i u jednom centru za libanske emigrante u Dortmundu.

Hezbolah osnovan 1982. godine tokom libanskog građanskog rata, bori se protiv Izraela i jedan je od ključnih aktera u Libanu. Blizak je i sa Sirijom.

Procenjuje se da u Nemačkoj ima oko 1.000 članova Hezbolaha, a oni prikupljaju novac, regrutuju simpatizere i organizuju proteste na kojima pozivaju na uništenje Izraela.

XS
SM
MD
LG