Dostupni linkovi

Finska od 14. maja postepeno otvara škole 


Finska će od 14. maja otvoriti škole i vrtiće nakon što su 18. marta zatvoreni zbog pandemije COVID-19, saopštila je vlada ove zemlje u srijedu, prenosi Reuters.


Finska premijerka Sanna Marin saopštila je kako će se učenici postepeno vraćati u školu na period od dvije sedmice, prije redovne ljetne pauze koja obično počinje u junu.

Zabilježeno je usporavanje korona virusa u Finskog, gdje je broj oboljelih prema glavi stanovnika manji u odnosu na susjedne zemlje Švedsku, Norvešku i Estoniju.

Ministrica obrazovanja izjavila je kako više nema osnova za zatvaranje škola i vrtića, a iz Instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu saopšteno je da je korona virus registrovan kod 200 djece mlađe od 16 godina, te da niko od njih nije u bolnici.

Direktorica Instituta Mika Salminen rekla je kako su otkriveni dodatni dokazi prema kojima djeca igraju veoma malu ulogu u širenju virusa.

“Također, generalno, djeca ne zaraze odrasle”, rekla je Salminen, uz pojašnjenje da je bilo veoma malo dokaza o takvim slučajevima.

Prema posljednjim informacijama 206 osoba je preminulo od posljedica COVID-19 u Finskoj, dok je 4.906 osoba zaraženo.

XS
SM
MD
LG