Dostupni linkovi

Porast smrtnih slučajeva u Španiji, popuštanje mjera i dalje u planu


Španija je tokom prethodna 24 sata prijavila 325 smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19 bolešću, što je porast u odnosi na 301 slučaj prijavljen dan ranije, no zdravstveni zvaničnici kažu da se epidemija razvija povoljno dok se sa druge strane zemlja priprema na postepeno ublažavanje mjera.

Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 24.275 osoba, sa dodatnim smrtnim slučajevima zabilježenim dan ranije u regiji Galicije.

Broj zaraženih porastao je na 212.917 osoba, što je drugi najveći broj oboljelih poslije Sjedinjenih Država.


“Razvoj koji bilježimo još uvijek je povoljan i u skladu sa onim što smo očekivali”, rekao je u srijedu 29. aprila koordinator zdravstvene zaštite Fernando Simon, prenosi Reuters.

Dnevni broj smrtnih slučajeva pao je u odnosu na početak aprila kada je zabilježeno rekordnih 950 preminulih u jednom danu.

Pročitajte i ovo:

Premijer Španije Pedro Sanchez najavio je dan ranije plan u četiri faze za ukidanje nekih od najtežih mjera u Evropi, koje bi kulminirale krajem juna.

Implementacija faza će se razlikovati od provincije do provincije, zavisno od faktora kao što su broj smrtnih slučajeva, razvoj zaraze, broj kreveta na intenzivnoj njezi kao i pridržavanje mjera udaljavanja.

U Španiji su mjere ograničenog rada i kretanja na snazi od 14. marta, te su paralizovale gotovo cijelu ekonomiju ove zemlje.

XS
SM
MD
LG