Dostupni linkovi

Demonstranti zaustavili radove na izgradnji male hidroelektrane kod Foče


Protest zbog izgradnje malih hidroelektrana, dolina rijeke Bjelave kod Foče, 29 april 2020.
Protest zbog izgradnje malih hidroelektrana, dolina rijeke Bjelave kod Foče, 29 april 2020.

Stanovnici fočanskog kraja, te aktivisti za očuvanje rijeka iz Višegrada, Sokoca, Fojnice i Sarajeva okupili su se jutros u dolini rijeke Bjelave pored Foče, protestvujući zbog izgradnje malih hidroelektrana na ovom području.

"Simboličnom dežurom kraj rijeke, uz poštovanje svih mjera prevencije širenja korona virusa, demonstranti su zaustavili nelegalne građevinske radove privatne kompanije 'Srbinje putevi'", saopšteno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Kako navode iz ove koalicije, kriza uzrokovana pandemijom iskorištena je za nelegalnu gradnju dvije male hidroelektrane, jedne na rijeci Bjelavi a druge na njenoj pritoci, Maloj Bjelavi.

"Pomenuta privatna kompanija posjeduje samo ugovor o koncesiji - nije joj izdata građevinska dozvola niti je urađena nužna eksproprijacija privatnog i državnog zemljišta na području gradilišta. Vanredna situacija izazvana pandemijom korona virusa u BiH je zaustavila društveni život, međutim, gradnja malih hidroelektrana se intenzivira i to na netaknutim planinskim rijekama poput Bjelave, te Vrhovinske rijeke kod Kalinovika", poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

XS
SM
MD
LG