Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Subotici: Istraga zbog navodnog raspirivanja mržnje


Sud u Subotici
Sud u Subotici

Zamenik Višeg javnog tužioca u Subotici Branislav Rankov izjavio je da se sprovodi dalja istraga i da se čeka saslušanje svedoka u slučaju muškarca, koji je uhapšen 19. aprila, na Uskrs po julijanskom kalendaru, jer je na terasi svog stana u Subotici istakao zastavu Republike Hrvatske i sa razglasa puštao nacionalističke pesme Marka Perkovića Tompsona.

"On je u pritvoru i sprovodi se dalja istraga. Saslušaće se dva svedoka. To su stanari iz te zgrade koji treba da se izjasne na određene okolnosti. Radiće se veštačenje sadržaja njegovog mobilnog telefona”, rekao je Rankov za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su I.M. 19. aprila, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana.

Branislav Rankov je dodao da je muškarcu pritvor “određen zbog bojazni da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti izvršenje krivičnog dela”.

Prema njegovim rečima, I.M. je od ranije poznat pravosudnim organima, jer je osuđivan za krivična dela protiv života i tela, imovinska krivična dela i pretnje.

Advokatica optuženog nije mogla da komentariše za RSE ovaj slučaj jer je, kako je rekla, istraga u toku.

Delo koje se u ovom slučaju stavlja na teret I.M. definisano je Krivičnim zakoniku Srbije, u kojem se kaže da “ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju , ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”.

XS
SM
MD
LG