Dostupni linkovi

Veličković: Zaraza u domu za stare 'Radost' verovatno izolovan slučaj


Evakuacija iz Geronotološkog centra Niš, ilustracija
Evakuacija iz Geronotološkog centra Niš, ilustracija

Korona virus je u dom za stare „Radost“ u Negotinu najverovatnije ušao preko zaposlenih u toj ustanovi, rekao je na konferenciji za medije predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Nakon svih pribavljenih podataka tokom jučerašnjeg dana u ovom domu za stare, od 60 kontrolnih testova, 49 je bilo pozitivno na korona virus, a 11 negativno.

Tokom prethodne noći, rekao je Veličkovič, oboleli su konvojem od 23 sanitetska vozila i dva mini-busa transportovani na Infektivnu kliniku u Nišu.

Kako je rekao, to su korisnici koji su i pre zaraze virusom bili u teškom zdravstvenom stanju, što se može ilustrovati time da su 23 lica od njih 49 bili nepokretna.

Posle trijaže u niškoj Infektivnoj klinici, 4 osobe poslate su u Nišku banju, 7 lica je zadržano u Kliničkom centru u Nišu, a 37 najalakših slučajeva je prebačeno u bolnicu za obolele od COVID-19 u Sokobanji.

Ombudsman traži hitan neposredan nadzor nad domom za stare „Radost“

Povodom informacije koju je objavilo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaštitnik građana Zoran Pašalić nalaže da to ministarstvo pod neposredan nadzor u što hitnijem roku stavi dom za stare „Radost“ u Negotinu zbog širenja zaraze.

„Imajući u vidu navedeno, potrebno je da Ministarstvo u skladu sa odredbama člana 21. stav 1. Zakona o Zaštitniku građana i člana 29. st. 2. Zakona o Zaštitniku građana u što hitnijem roku, izvrši neposredni nadzor u Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Radost'' u Negotinu, utvrdi sve relevantne činjenice i okolnosti u vezi sa pojavom korona virusa u navedenom domu, te u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta naloži mere u okviru svojih nadležnosti i o svemu, uz dostavljanje kompletne relevantne dokumentacije, obavesti Zaštitnika građana", navedeno je u saopštenju.

Nakon prispeća odgovora, Zaštitnik građana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa, navedeno je na internet stranici zaštitnika građana.

Život u gerontološkom centru u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00


Inače, kod četiri štićenika pomenutog doma test je pokazao da su bili negativni na korona virus i njihovo stanje će u narednih 14 dana biti praćeno u Zdravstvenom centru.

U najskorije vreme, rekao je Veličković, biće poznata imena zaraženih osoba i mesta gde su smešteni.

Veličković je rekao da je lokalni krizni štab zbog slučaja velikog broja zaraženih u domu za stare „Radost“ doneo odluku da se mere Kriznog štaba Srbije o popuštanju represivnih mera, koje su 27. aprila stupile na snagu ne primenjuju na teritoriji opštine Negotin.

Dodao je da su pripadnici Vojske Srbije i Vojske Rusije izvršili dezinfekciju doma za stare „Radost“.

U toku je, kako je kazao Veličković, uzorkovanje i štićenika ostalih gerontoloških centara u Negotinu. Od 53 uzeta uzorka iz tri takva centra, precizirao je, 28 su bili negativni, što, kako je naveo, može sugerisati da se virus nije mnogo proširio.

Preko Kovid ambulante opštine Negotin, kako je naveo prvi čovek te opštine, prikupljaju se kontakti svih zaraženih radnika doma za stare „Radost“. Do sada je, kako je rekao, prikupljeno 26 takvih kontakata, koji su odmah uzorkovani, a isti broj uzoraka prikupiće se i danas. Od 26 testova uzetih juče, dvadeset je obrađeno i svi su bili negativni na virus, rekao je Veličković, pozivajući se na Zavod za javno zdravlje iz Zaječara „Timok“.

Za sada se, kako je rekao Veličković, može konstatovati da virus nije ušao u ova tri gerontološka centra, tako je da je zaraza u domu za stare „Radost“ verovatno izolovan slučaj.

Zaključio je da će tokom sutrašnjeg dana imati jasniju sliku da li je reč o lokalizovanom slučaju zaraze ili nije, ali prvi rezultati govore da veće zaraze nije bilo.

XS
SM
MD
LG