Dostupni linkovi

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv novinarke Ane Lalić


Ana Lalić
Ana Lalić

Odbačena je krivična prijava koja je podneta protiv Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs, koja je početkom ovog meseca uhapšena zbog objavljivanja tekstova o Kliničkom centru Vojvodina i manjka zaštitne opreme kojom su raspolagali zaposleni u toj ustanovi, saopštili su iz Osnovnog Javnog Tužilaštva u Novom Sadu, potvrđeno je agenciji Beta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ana Lalić je uhapšena 1. aprila uveče i određeno joj je zadržavanje od 48 sati zbog teksta o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine, što je tužilaštvo okarakterisalo kao “širenje panike i lažnih vesti”.

U saopštenju novosadskog tužilašatva stoji da je „rešenjem ovog tužilaštva od 20.04.2020. godine odbačena krivična prijava podneta protiv Ane Lalić, zbog krivičnog dela izazivanje panike i nereda iz člana 343, Krivičnog zakonika, o čemu je obaveštenje upućeno Ani Lalić i njenom braniocu”.

Ranije je Ana Lalić za list Danas rekla da je spremna da svoje pisanje odbrani pravnim sredstvima i da na sudu "konačno dokaže ko je ovde lažov".

"Ukoliko ne postoji dobra volja tužilaštva da povuče optužbu protiv mene, kao svedoke odbrane ću pozvati Predraga Kona i Zlatibora Lončara, ljude koji su sa konferencija Kriznog štaba sada, više od mesec dana od početka vanrednog stanja, počeli da iznose potpuno drugačije tvrdnje od onih na samom početku", navela je Lalić.

Lalić je u svom tekstu objavljenom 1. aprila na portalu Nova.rs navela izjave radnika KCV da su medicinari izloženi riziku na poslu jer nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu, a odmah je optužena u toj ustanovi da "kleveće i širi paniku".

KCV je u saopštenju naveo da su njene tvrdnje neistine, ali nisu odgovorili na navode Lalić da KCV nije dao odgovor na njen zahtev da ih razjasne.

Lalić je pre privođenja napisala da neće objaviti svoje izvore, a portal Nova.rs je naveo da je pre objavljivanja teksta novinarka kontaktirala i KCV, ali da nisu dobili odgovor na pitanja i tvrdnje.

XS
SM
MD
LG