Dostupni linkovi

Inspekcija: Nema propusta u Juri


Protesti radnika u Juri, april 2020.
Protesti radnika u Juri, april 2020.

Inspekcijskim nadzorom u proizvodnim pogonima Jure u Nišu, Leskovcu i Rači nisu utvrđeni propusti u nadležnosti Inspekcije rada, saopštilo je danas, 25. aprila, Ministarstvo Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Navodi se da je nadzor izvršen po prijavama da se u toj južnokorejskoj kompaniji ne poštuju pravila i mere u vanrdnom stanju izazvanim epidemijom korona virusa.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je 24. aprila da je od Jure u Leskovcu dobio pismo u kom ga mendžment te kompanije moli da posreduje u povratku 170 radnika na posao koji su bili u izolaciji zbog sumnje da su inficirani korona virusom.

"Trenutna situacija je neodrživa i može doći do gašenja postrojenja i prebacivanja istog u neku od okolnih zemalja. Molimo da podržite vraćanje 170 zaposlenih na posao od 27. aprila. Oni mogu biti i testirani", pročitao je Cvetanović deo pisma kompanije Jura i nazvao ga "tužnim".

On je naveo da pre nekoliko dana razgovaro sa radnicima Jure i da se ponovo došlo do zaključka da može da se radi ukoliko se poštuju preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac, date odmah posle informacije o prvom slučaju infekcije korona virusom u toj fabrici i posle štrajka radnika.

Pogon Jure u Rači radi od utorka punim kapacitetom sa oko 1.100 radnika u tri smene, dok su radnici pogona u Nišu i Leskovcu, njih ukupno oko 5.200, pozvani da se vrate na posao od ponedeljka 27. aprila. Kompanija Jura proizvodi kablove za autoindustriju.

XS
SM
MD
LG