Dostupni linkovi

Smanjen broj ulazaka građana u BiH, 26 hiljada rješenja o izolaciji


Studentski dom Bjelave u Sarajevu koji se koristi kao zgrada za osobe koje moraju u karantin
Studentski dom Bjelave u Sarajevu koji se koristi kao zgrada za osobe koje moraju u karantin

Federalni tržištni inspektori u Bosni i Hercegovini u toku dana izvršili su sedam inspekcijskih kontrola i utvrdili 16 kršenja mjera neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga. Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kaže da je od 15. marta do danas izvršen ukupno 271 inspekcijski nadzor.

„Nažalost, konstatovano je 288 prekršaja kod neodgovornih privrednih subjekata, što je podrazumijevalo i njihovo sankcionisanje sa finansijskim teretom od 555.150 KM. Svakako je da smo imali i odgovorne privredne subjekte koji su poslovali odgovorno, nisu podizali cijene i nisu probijali utvrđene marže, u pitanju je 182 subjekta“, kaže Ajdinović.

Devetnaest osoba u posljednja 24 sata ušlo je u BiH i njima je određena mjera karantina. Dodaje da su, za prethodnih 15 dana, inspektori na graničnim prijelazima utvrdili dosta manji intenzitet ulazaka bh. državljana u Bosnu i Hercegovinu te da je to upravo zahvaljujući mjerama karantina koje su na snazi u oba bh. entiteta.

Od donošenja te mjere, federalni sanitarni inspektori su uputili 699 osoba u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor.

Nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore je upućeno 25 osoba s prebivalištem u Federaciji BiH i 14 osoba s prebivalištem u Republici Srpskoj.

"Tokom današnjeg dana, u šatorske prostore za privremeni boravak do izmještanja u karantin je upućeno 11 osoba", naglasio je Ajdinović.

Do sada je izdato ukupno 26.809 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove u Unsko-sanskom kantonu do sada je 210 građana upućeno u karantin, u Posavskom kantonu 18, u Tuzlanskom kantonu 404, u Zeničko-dobojskom kantonu 284, u Bosansko-podrinjskom kantonu 6, u Srednjebosanskom kantonu 107, Hercegovačko-neretvanskom 28, Zapadnohercegovačkom 22, Kantonu Sarajevo 75 i u Kantonu 10 u karantin je do sada upućeno 23 bh. državljana.

Ajdinović navodi da je dosta bh. građana do sada izašlo iz karantina te da od danas 824 rješenja o izolaciji nisu na snazi.

„Ukupan broj ovih rješenja koji nisu na snazi je 23.104 rješenja za naše sugrađane. Iskoristit ću priliku da ove i sve druge sugrađane zamolim za reduciranje kretanja i da pokažemo onu disciplinu koju smo pokazivali u svim prethodnim danima. Zaista, brojke su na našoj strani“, rekao je Ajdinović.

Za sutra je najavio sjednicu Federalnog štaba civilne zaštite na kojoj će se razmotriti određena ugrožavanja kada su u pitanju naredbe koje su na snazi u pogledu suzbijanje pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG