Dostupni linkovi

Godišnjica pogibije radnika RTS-a u NATO intervenciji


Zgrada RTS posle bombardovanja
Zgrada RTS posle bombardovanja

Komemoracija stradalima u bombardovanju zgrade Radio televizije Srbije (RTS) tokom NATO intervencije pre 21 godinu održana je u četvrtak u 2:06 kada je zgrada pogođena. U noći između 22. i 23. aprila 1999. u zgradi RTS poginulo je 16 zaposlenih.

Komemoracija je održana kod spomenika stradalim radnicima u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije naveli su u zajedničkom saopštenju da odgovorni za smrt radnika RTS-a ne smeju ostati van domašaja pravde.

UNS i Strukovni sindikat RTS su naveli da „niko iz NATO-a nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad našim kolegama“, i dodali da očekuju da će Komisija za istraživanje ubistava novinara imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti.

NUNS: Pravda za žrtvovane radnike

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je prošla 21 godina od kako je 16 zaposlenih u RTS-u Srbije stradalo, a pravda i dalje nije zadovoljena.

NUNS je saopštio da javnosti „i dalje nisu poznate sve činjenice, od toga ko je u NATO paktu doneo odluku da se gađa medijska kuća za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili, do odluka tadašnje vlasti Jugoslavije i Srbije da se, za razliku od zaposlenih u svim drugim državnim institucijama, samo radnici RTS-a ne izmeste na drugu lokaciju“.

"NUNS zahteva da se nastavi sa pre osam godina nezakonito prekinutom istragom o mogućim naredbodavcima žrtvovanja radnika RTS-a 23. aprila 1999. godine. Podsećamo da pored tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, ni Ministarstvo odbrane, a ni Vrhovni savet odbrane nisu ništa preduzeli da se ljudstvo i tehnika RTS-a nakon otvorene pretnje NATO pakta napadom, izmeste na rezervno i bezbedno mesto u studio RTS-a u Košutnjaku", navelo je ovo udruženje.

NUNS je saopštio i da je prošle godine pokrenuta inicijativa da se imena poginulih uvrste u bazu podataka nastradalih novinara Komiteta za zaštitu novinara, na čemu će, kako su naveli, i dalje insistirati.

Obeštetiti porodice žrtava

Nevladina organizacija Žene u crnom je uoči godišnjice ubistva 16 radnika RTS-a uputila zahtev vlastima Srbije da obeštete porodice žrtava i da priznaju svoju odgovornost za ovaj zločin.

Žene u crnom su podsetile da odgovornost za njihovu smrt, prema sudski utvrđenoj istini, "snosi bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović, koji uprkos tome što je imao jasnih saznanja da će zgrada RTS-a biti bombardovana nije o tome obavestio svoje zaposlene“.

XS
SM
MD
LG