Dostupni linkovi

U Srbiji još pet preminulih i 162 zaraženih


Medicinski radnici u Srbiji
Medicinski radnici u Srbiji

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još pet osoba, čime se broj umrlih od posledica zaraze korona virusom popeo na 139.

Potvrđena su 162 nova slučaja zaraze. Time je ukupan broj zaraženih porastao na 7.276, saopštio je sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković na redovnoj konfereniciji za novinare Kriznog štaba.

U poslednja 24 sata testirano je 2.688 ljudi.

Trenutno je hospitalizovano 3.477 pacijenata, na respiratoru je 96, pacijenta, dok se 1.063 građana vodi kao izlečeno.

Među zdravstvenim radnicima, 622 je obolelo od COVID-19.

Kon: Izlazimo iz epidemije, mere ostaju

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da brojevi pokazuju da Srbije izlazi iz epidemije.

"Izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa i epidemijskog javljanja bolesti. Kad dođemo do desete nedelje biće pojedinačnih otkrivanja bolesti. Eskcesne situacije su moguće ali sve manje, jer je nadzor sve bolji, a aktivnost virusa je manja", rekao je Kon.

On je naveo da mere ostaju na snazi i da treba da se smanjuju postupno.

"Kao što smo na samom startu ušli u stroge mere, tako pravovremeno izlazimo iz zatvorenosti i ulazimo u redovan život. Ali, to će trajati, to neće odjednom da se preseče", rekao je Kon.

Dodao je da po njegovom mišljenju zabrana kretanja treba da ostane na snazi i tokom prvomajskih praznika.

Prema njegovim rečima, Svetska zdravstvena organizacija i neke države upozoravaju da bi virus mogao da se vrati na severnu hemisferu i zato "treba sačuvati kapacitete i sposobnost brzog reagovanja".

"Pre otvaranja granica je potrebno napraviti dobru strategiju kako ćemo se štititi od importovanih slučajeva", rekao je Kon.

Nema više ozbiljnih žarišta

Kon je rekao da je najveći procenat obolelih oko Niša, zatim Jagodina, Ćuprija, Paraćin i Prokuplje, ali da više nema ozbiljnog žarišta.

"Svuda je ispod 15 odsto, u većini Srbije ispod 10, Vojvodina se gasi, Beograd je nešto iznad šest, ukupno u Srbiji na oko šest odsto, i da teoretski razmišljamo gde bi se pokrenulo ne vidimo odakle bi to bilo", rekao je Kon.

Gojković je rekao da je epidemiološka situacija u Vojvodini zadovoljavajuća u prethodnih sedam dana, da konstantno pada broj obolelih, i da postoji izrazito povećanje onih koji su ozdravili.

Iz Kliničkog centra Vojvodine otpušten je 131 pacijent, u ovom trenutku je 75 pacijenata na Infektivnom odeljenju.

„Trend je posledica svega što se događalo, mera koje su sprovedene“, rekao je Gojković, dodajući da to daje motiv da se u takvom tempu nastavi i dalje.

XS
SM
MD
LG