Dostupni linkovi

Rast akcija podstaknut stimulativnim paketom Senata SAD


Vrednost akcija na Volstritu je porasla u sredu dok je cena nafte skočila, podstaknuti usvajanjem paketa pomoći u Senatu SAD od skoro 500 milijardi dolara.

Očekuje se da pomenuti paket u četvrtak usvoji i Predstavnički dom, tako da uz prethodni podsticaj od dve hiljade milijardi dolara, to pomoglo delimičnom oporavku berzi, koje su u martu dostigle najniži nivo.

Tako je Dau Džouns (Dow Jones) u sredu porastao za oko 2,5 odsto. Povećana je i cena nafte nakon pada u poslednja dva dana, zbog čega je energetski indeks S&P 500 u plusu 3.5 odsto.

“Odgovor za stimulativnim paketom je bio mnogo brži nego što smo videli 2008. Ovo je pokušaj da se spreči pad vrednosti kapitala i omogući tržištu da predahne,” kaže Anik Sen, direktor investicionog fonda “PajnBridž” (PineBridge) u Njujorku.

Indeks S&P 500 je i dalje niži za 17 odsto u odnosu na svoju maksimalnu vrednost u februaru, jer su nakon toga zbog pandemije zamrle ekonomske aktivnosti što je dovelo do masovnog otpuštanja i pada potrošnje.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o broju nezaposlenih Amerikanaca koji su zatražili novčanu naknadu u prethodnoj sedmici. U poslednjih mesec dana to je učinilo 22 miliona njih.

Iako su velike američke banke prošle sedmice objavile sumorne prognoze za 2020, tehnološke kao i firme koje brinu o raznim potrebama građana nešto bolje stoje zbog povećanih zahteva za onljan strimingom i dostavom hrane kući.

XS
SM
MD
LG