Dostupni linkovi

EK: Obnavljanje letova uz fizičko distanciranje


Evropska komisija predstaviće u maju niz pravila za bezbedan nastavak putničkih letova nakon ukidanja vanrednih mera, uključujući fizičko distanciranje na aerodromima i u avionima, saopštila je evropska komesarka za transport Adina Valean.

Ona je na "Tviteru" napisala da će se morati poštovati pojedina pravila fizičkog distanciranja na aerodromima i u avionima, kako bi se garantovala bezbednost putnika.

Valeanova je istakla da će se razmotriti i nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija aviona i aerodroma.

"Sve to bi trebalo da bude deo uputstava i verovatno sredinom maja možemo da predstavimo ovu strategiju na kojoj radimo", naglasila je Valeanova.

Avio-prevoznici su izrazili zabrinutost da bi takve mere usporavanja širenja pandemije mogle da ugroze isplativost na duže vreme nakon prestanka ograničenja putovanja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) procenila je da bi kriza mogla da košta avio-prevoznike ukupno 314 milijardi dolara.

Valeanova je napomenula da očekuje da će sfizičko distanciranje biti potrebno sve dok se ne pronađe lek ili vakcina za Kovid-19.

"Očekujemo da kriza i virus ostanu sa nama", upozorila je Valeanova.

Generalni direktor Asocijacije Aleksanar de Žuniak izjavio je za Rojters 14. aprila da će među uslovima za nastavak putničkih letova verovatno biti nephodno da srednje sedište ostaje prazno.

Valeanova je naglasila da još nije moguće reći kada će industrija nastaviti sa radom.

"Trenutno ne mogu reći kada će se to dogoditi, jer moramo da poslušamo savete zdravstvenih stručnjaka", dodala je evropska komesarka.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG