Dostupni linkovi

Brnabić: Evropske integracije Srbije, strateški prioritet


Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorima "Kvinte" i šefom Delegacije EU u Srbiji o toku pandemije korona virusa i o saradnji Srbije sa zemljama EU i drugim partnerima u prevazilaženju time izazvane krize.

Brnabić je još jednom zahvalila za pomoć i podršku Evropske unije i drugih partnera Srbiji.

"Evropske integracije i regionalna stabilnost ostaju strateški prioriteti Srbije", istakla je premijerka. Pored toga, kako je dodala, fokus će ostati i na ekonomskim reformama i reformama u oblasti vladavine prava.

Govoreći o strateškim prioritetima Srbije posle aktuelne krize, premijerka je rekla da će fokus ostati na daljem jačanju zdravstvenog sistema i posebno "eZdravstva" i celokupnoj digitalizaciji te delatnosti. Rekla je da su ranije sprovedene reforme elektronske uprave i obrazovanja, potvrdile važnost svih e-Usluga upravo u doba pandemije.

Brnabić je ambasadore SAD-a, Velike Britanije, Italije, Nemačke i Francuske obavestila o stanju i merama u Srbiji, preduzetim u skladu sa epidemiološkim podacima i savetima struke, saopštio je njen kabinet.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel je izjavio u ponedeljak da su svi zabrinuti zbog situacije na Balkanu gde se, kako je rekao, vodi borba narativa.

"Ako biste mogli otići u Beograd, videlil biste bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže 'Hvala brate Si, jedino nam vi pomažete', što je smešno, nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Tako se onda kineska pomoć nađe na ulicama, a kada mi pomažemo i pre i tokom krize onda ništa, zato moramo ojačati kapacitete da objasnimo svoju stabilizirajuću ulogu na Balkanu", rekao je Borel.

Ambasadori su, kako je preneto, pozdravili te mere Vlade Srbije, a razgovarali su i o ekonomskim merama koje je Vlada predstavila za pomoć privredi.

XS
SM
MD
LG