Dostupni linkovi

Tramp zabranjuje trajni boravak, ne i privremene vize


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je najavio u utorak “privremenu suspenziju imigracije u SAD”. Međutim, izvršnom uredbom, koju će kako se očekuje potpisati u sredu, biće zabranjeno izdavanje dozvole za trajni boravak (zelena karta), ali ne i viza za privremene radnike, prenosi AP.

“Danas ću potpisati izvršnu uredbu, kojom se zabranjuje imigracija u našu zemlju,” napisao je u sredu Tramp na Tviteru.

On je izjavio da će suspendovati izdavanje zelenih karti na 60 dana, odnosno dozvole za trajni boravak, kako bi smanjio pritisak na radna mesta u trenutku kada je američka ekonomija pogođena korona virusom.

Tramp je naveo da će biti “nekih izuzetaka”, ali je odbio da ih navede, dodajući da se još radi na pripremi izvršne uredbe.

“Privremenim obustavljanjem imigracija, pomoći ćemo nezaposlenim Amerikancima da budu prvi u redu za posao kada se ekonomija otvori, što je veoma važno,” rekao je Tramp u utorak.

“Bilo bi pogrešno i nepravedno da Amerikance otpuštene zbog virusa zamene novi imigranti koji dolaze sa strane,” dodao je.

Međutim, kako navodi AP, američki zvaničnik koji je upoznat sa ovim planom, kazao je da će se izvršna uredba primeniti na strance koji traže zelenu kartu i rodbinu nosilaca zelene karte. Amerikanci koji žele da dovedu članove svoje najuže porodice moći će to i dalje čine, izjavio je ovaj zvaničnik pod uslovom anonimosti.

Oko milion zelenih karti je dodeljeno u fiskalnoj 2019, od toga polovina supružnicima, deci i roditeljima (naturalizovanih) američkih državljana.

Fokusirajući se samo na zelene karte, Tramp nije uveo ograničenja na stotine hiljada stranih radnika kojima se dodeljuje privremena viza svake godine, uključujući radnike na farmama, u zdravstvenoj službi i programere za softvere.

Očekivalo se da će Tramp iskoristi ovlašćenja da smanji broj stranih sezonskih radnika. Pre krize, administracija je planirala da poveća broj viza H-2B, što je razljutilo pristalice restriktivnije imigracione politike, uključujući i neke Trampove pristalice, koji smatraju da sezonski radnici zbog prihvatanja niskih plata stvaraju nelojalnu konkurenciju. Kasnije je ovaj plan stavljen na čekanje.

Institut za migracionu politiku procenjuje da će zbog pauze od dva meseca biti odloženo dodeljivanje 110 hiljada zelenih karti.

Tramp je rekao da će razmotriti produženje ove mere u zavisnosti od ekonomske situacije.

On se odavno zalaže za ograničenje i legalne i nelegalne imigracije izražavajući već godinama strahovanje da su stranci konkurencija američkim građanima u potrazi za poslom.

Međutim, on je negirao da koristi pandemiju da ostvari obećanja iz prethodne kampanje u trenutku kada počinje novu za reizbor.

“Ne, to uopšte ne činim,” kazao je Tramp.

Ova mera predsednika SAD kritikovana je sa više strana. Ali Nurani, predsednik Nacionalnog imigracionog foruma je istakao da hiljade zdravstvenih radnika rođenih u inostranstvu trenutno tretiraju obolele od korona virusa u SAD i rade u ključnim ekonomskim sektorima.

Veći deo imigracionog sistema je prestao da radi tokom pandemije. Stejt department je već nekoliko sedmica suspednovao izdavanje skoro svih viza. Putovanje u SAD iz celog sveta je prilično ograničeno, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG