Dostupni linkovi

Mali: Veliki broj privrednika se prijavio za olakšice


Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je na sastanku Koordinacionog tima za smanjivanje negativnih efekata pandemije na ekonomiju da je odloženo ukupno 6,9 milijardi dinara (oko 59 miliona evra) obaveza za poreze i doprinose, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, privrednici su se u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz programa za suzbijanje negativnih efekata pandemije po ekonomiju.

Zaključno sa 21. aprilom oko 169.000 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja, a zaključno sa jučerašnjim danom bilo je skoro 135.000 privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku, navodi se u saopštenju sa sednice.

Poresku prijavu je podnelo više od 38.000 privrednih subjekata za oko 278.000 zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose.

Iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biće poznat 4. maja, kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja, navodi se u saopštenju.

„Poreska uprava moći će sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april“, rekao je Mali.

On je dodao da će se, nakon izvršenih provera, do 5. maja znati koja od prijavljenih preduzeća imaju pravo na olakšice, nakon čega će odmah krenuti i isplata novčanog iznosa od oko 30.000 dinara namenjenih zaposlenima.

Kada je reč o kreditima Fonda za razvoj, zaključno sa 21. aprilom 52 privredna subjekta su podnela zahtev za kredit, a traženi iznos je 1,026 milijardi dinara (oko 8,7 miliona evra).

Na sastanku je rečeno da su, nakon jučerašnje sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrena sredstva za 25 kredita u iznosu od 729,09 miliona dinara (više od 6,2 miliona evra).

Na sastanku je bilo reči i o podršci koja bi se usmerila ka sektorima koje je epidemija korona virusa posebno ugrozila, kao što su turizam, hotelijerstvo i putnički saobraćaj.

Istaknuto je da je doneta i prva u nizu mera, koja se odnosi na obezbeđivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od dve milijarde dinara.

Uoči otvaranja beogradskih pijaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG