Dostupni linkovi

OEBS za RSE: Važno je da parlament nastavi da funkcioniše tokom krize


Šef OEBS-a Andrea Oricio sa premijerkom Srbije i ministarkom pravde (arhivska ftografija)
Šef OEBS-a Andrea Oricio sa premijerkom Srbije i ministarkom pravde (arhivska ftografija)

Važno je da parlament nastavi da funkcioniše tokom ove krize u cilju obezbeđivanja demokratske i efektivne kontrole tamo gde je to moguće, naveo je za RSE šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

„Inovativna platforma e-parlament, koja je pokrenuta uz pomoć Misije OEBS-a, mogla bi biti efikasno prilagođena da omogući plenarne sesije na daljinu i pomogne parlamentu da bezbedno funkcioniše poštujući time i mere socijalne distance“, navedeno je u odgovoru na pitanje RSE da li Misija OEBS-a prati status ljudskih prava u Srbiji u vanrednom stanju uvedenom zbog pandemije korona virusa.

Navedeno je da Misija podržava sve napore srpskih vlasti da obezbede da parlament nastavi svoju nadzornu ulogu, čak i posebno u hitnim slučajevima i kada je na snazi vanredno stanje.

Misija priprema neke konkretne pakete pomoći, posebno usmerene na najosetljive grupe u vanrednom stanju, stoji u dopisu upućenom RSE.

„Nameravamo da preusmerimo aktivnosti na potrebe Srbije nakon COVID-19 u cilju pomoći humanitarnog i institucionalnog oporavka. Već smo počeli sa nekim određenim aktivnostima u saradnji sa civilnim sektorom, pružajući prvu pomoć pripadnicima najosetljivijih grupa u jugozapadnoj i južnoj Srbiji, uključujući žrtve trgovinom ljudima, i pomogli smo partnerskim institucijama da dobiju odgovarajuću opremu u ovo krizno vreme“, naveo je ambasador Oricio.

Takođe je navedena spremnost za pomoć, sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji, u proceni uticaja ovog vanrednog perioda na ključne oblasti kao što su, na primer, jednakost polova, porodično nasilje ili alati za borbu protiv korupcije.

Navodi se da će Misija u duhu solidarnosti i partnerstva sa Srbijom nastaviti rad na pronalaženju rešenja za zajedničke izazove.

Kao primer se navodi podrška Radnoj grupi za implementaciju nedavno usvojene Medijske strategije kroz njen Akcioni plan. Dodaje se da Misija nastavlja da pruža podršku Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

XS
SM
MD
LG